Bahçeli: Değişiklik iç dinamikler hesaba katılarak yapılmalı
Bahçeli, Anayasanın, gerçek bir 'Toplum Sözleşmesi Belgesi' olması için mümkün olabildiğince geniş uzlaşmayla gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "İhtiyaç duyulacak değişikliklerin, Anayasanın, gerçek bir 'Toplum Sözleşmesi Belgesi' olması için mümkün olabildiğince geniş bir uzlaşmayla gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin iç dinamikler hesaba katılarak yapılması şarttır" dedi.
Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, bir ülkenin işleyiş ve ilerleyişinin, toplumun bir arada yaşama iradesinin yazılı bir beyanı olan anayasaların, kutsal metinler olmadığını vurgulayarak, anayasaların değiştirilebileceğini söyledi.
İlk yazılı Anayasa tecrübesinin 1876 Kanun-u Esasi olduğunu, geçen 5 çeyrek asırlık dönemde, 5 defa Anayasa yapıldığını ve birçok kez de ciddi kapsamlarda Anayasa değişiklikleri gerçekleştirildiğini kaydeden Bahçeli, Anayasa ve Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma alanlarına dikkati çekti.
"Sosyal uzlaşma", "siyasi uzlaşma", "ekonomik uzlaşma", "hedeflerde uzlaşma" tanımları yapan Bahçeli, "Adına 'millet' dediğimiz böylesi bir karmaşık ve her bireyi kapsamasını esas aldığımız uzlaşma alanlarının yazılı metinleri olan anayasaların da ancak toplumsal bir mutabakatla hazırlanması kaçınılmazdır. İhtiyaç duyulacak değişikliklerin, Anayasanın, gerçek bir 'Toplum Sözleşmesi Belgesi' olması için mümkün olabildiğince geniş bir uzlaşmayla gözden geçirilmesi ve gerekli değikliklerin iç dinamikler hesaba katılarak yapılması da şarttır" diye konuştu.
Partisinin, anayasaların değişmez kurallar bütünü olarak görmediğini, Anayasayı değiştirme konusunda milli hassasiyetler haricinde menfi düşüncelere sahip olduklarını bildiren Bahçeli, Anayasa değişikliklerine münferit bir girişim olarak değil, milletin hizmetine odaklanmış bir idari yapılanma ve toplumsal gelişim projesinin bir unsuru olarak yaklaştıklarını söyledi.
"Değişiklik teklifine güven duymamız mümkün değil"
Bahçeli, "Ne kadar mükemmel anayasalar çıkarırsanız çıkarınız, siyaset, eğer ince rekabetten uzaklaşır, bölünme ve kavga üzerine kurgulanırsa, bunun toplumda kaos olarak yansıması kaçınılmazdır. Bu yönüyle siyaset kendi kuyusunu kazan bir siyasi organizmaya dönüşür. Bugün karşımızdaki tehlikenin adı budur ve AKP de bu açmaza sürüklenmiştir. Bir Anayasanın neler getirip neler götüreceğinin, neleri önleyip neleri kazandıracağının sonuçları, bizzat Anayasa metninin kendi meselesi değildir. Bu öncelikle onu uygulayacak siyasi ve sosyal aktörlerin bir meselesi, tecrübesi ve yeteneğidir" diye konuştu.
AK Parti'nin önceki yıllarda "uzlaşmaz ve itici tavırlarına, başına buyruk siyaset anlayışlarına, dayatmacı ve tehditkar üslubuna, milli kimliği tahribat arayışlarına, özürlü demokrasi algısına, bölücü terörle girdiği sıcak ilişkilere, etnik ayrımcı fikirleri temsil eden yıkıcı projelere, farklı düşüncelere yönelik aşağılayıcı tutumlarına, uluslararası dayatmalara karşı teslimiyetine" yönelik uygulamalarına baktıklarını ifade eden Bahçeli, "Hükümetin hazırlığını yaptığı Anayasa değişiklikleri teklifine güven duymamız mümkün görülmemektedir. Bu konuda peşin hükümlü olmaktan uzak durarak, yapılması önerilen değişikler ortaya çıktığında ve kamuoyuyla paylaşıldığında, partimiz konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmeleri yapacak ve sonucunu açıklayacaktır" dedi.