Bahçeli, kırmızı çizgileri açıkladı

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, yeni anayasa için engel görmediklerini belirterek, "Başkanlık sistemine tümden karşıyız, parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin yeni anayasa yapımının önünde bir engel görmediğini ve bu çalışmaları destekleyeceğini belirtti ancak AK Parti'nin savunduğu başkanlık sistemine tümden karşı olduklarını, düşüncelerinin parlamenter sistemin güçlendirilmesi yönünde olduğunu söyledi. Bahçeli anayasanın ilk dört maddesine de dokunulmaması gerektiğini vurguladı.

Bahçeli partisinin Meclis grup toplantısında, "Anayasa bir partiye değil, 78 milyonun tamamına ait olmalıdır. Parti olarak buna olumlu ve sıcak bir tutum içindeyiz. MHP olarak yeni anayasa  yapılması konusunda bir engel görmediğimizi ve üzerimize düşeni yapacağımızı muhataplarımıza ilettik" dedi. 

Bahçeli, başkanlık sistemine karşı olduklarını da dile getirerek şunları söyledi:

"MHP başkanlık sistemine tümden karşı olup parlamenter sistemin revize edilerek güçlendirilmesinden yanadır. Anayasa çalışmalarında başkanlık sisteminin tıkaç görevi görmemesi en halisane dileğimizdir"

Meclis'te kurulması konusunda AK Parti ve CHP gibi olumlu görüş bildirdikleri anayasa uzlaşma komisyonunun olası çalışmaları esnasında anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesine şiddetle karşı olacaklarını hatırlatan Bahçeli, "Komisyonun çalışma esaslarının belirlenerek önceden kabul edilen 60 maddenin aynen korunması konusunda fikir birliğine vardık" diye konuştu.

"Biz hayır demesini de evet demesini de iyi biliriz"

Bahçeli, grup toplantısında MHP'ye yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi:

2015 yılının en unutulmayacak yalanı bizim 'Hayır'cı olduğumuz iddiasıdır. Biz hayır demesini de evet demesini de iyi biliriz. Türk milletinin yararına itirazlarımız hayırcılıkla suçlanıyorsa evet biz hayırcıyız. Hayırda da hayır vardır diyoruz. Belki kendimizi iyi anlatamadık. Soyuluyoruz dediğimizde hayırcı diyorlardı ancak soygun sürüyordu.

"Bunların alayı halt etmişlerdir"

47 yıllık siyaset mazimizi karartacak en ufak bir karakter kırılması yaşamadık yaşatmadık. Kamuoyu araştırması yaptırıp bize 2015 yılının kaybedeni diyorlar. Bunların alayı halt etmişlerdir. Haklılık doğruluk ve millilik kendini duyuracak gür bir ses aramaktadır. İşte o ses MHP'dir. 

Kamuoyu araştırması ile partilerinin 2015 yılının kaybedeni olarak gösterilmesine de tepki gösteren Bahçeli, ''Bunların alayı halt etmişlerdir'' diye konuştu.