Bahçeli koalisyona kapıyı kapattı

Konuşmasında iki koalisyon önerisi sunan MHP Lideri Bahçeli, "MHP Böyle bir koalisyon içinde Meclis'te denetimi alan bir ana muhalefet görevi almaya hazırdır" diyerek koalisyona kapıyı kapattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, koalisyonla ilgili gelen soruya, "Uyumlu bir koalisyon olması lazım. AKP çözüm sürecini sürdürmüştür, koalisyon HDP ve AKP arasında olmalıdır. İkinci model olarak AKP-CHP-HDP'yi bir araya getirebilirsiniz. Böyle bir koalisyon içinde Meclis'te denetimi alan bir ana muhalefet görevi almaya hazırdır.' diye konuştu. 'Türkiye'yi AKP'nin azınlığına mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur' diyen Bahçeli 'Ne zaman olursa erken seçim olur" dedi.

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

MHP, milli iradenin seçimine saygı duymaktadır. Bu şartlar altında Türkiye’de yeni bir siyasi tablo belirmiştir. Tüm siyasi partiler, bu tabloyu samimi ve dürüst şekilde okumalıdır. Genel seçimlerin ilk sonucu, hiçbir partinin tek başına iktidar kuracak sayısal çoğunluğa ulaşamamaktadır. AKP  için sonun başlangıcı görünmüştür. 

AKP için sonun yolu görünmüştür. Gerilime dayalı siyaset anlayışı yenilgi almıştır. Dahası algı operasyonlarının tutmayacağı net olarak algılanmıştır. Hazine kaynakları AKP'nin emrinde ahlaksızca ihlal edilmiştir. İnanıyorum ki Başbakan Davutoğlu da kendini gözden geçirecektir. Maalesef demokrasi rayından çıkmıştır. AKP’nin hızlı düşüşü milletin rahatsızlığını ortaya koymaktadır. MHP oyunu arttırmıştır. Kim ne söylerse söylesin seçimlerden MHP alnının akından çıkmıştır. Miletvekili sayımıza 31 ilave olmuştur, gücümüze güç katılmıştır.

'Erdoğan istifayı düşünmeli'

Erdoğan görevine devam edecekse ya anayasal sınırlarda kalmalı ya da istifayı düşünmeli.
Partimizin gücünü düşürmeye kim varsa yanlıştadır. Bugün AKP kaybetmiş, Türkiye umutlanmıştır. Türkiye için yeni bir dönem başlamıştır. MHP aziz milletimizin varlığı idame ettirme, birliğini koruma konusunda her zamankinden daha azimlidir. Mücadele kararlığımızı sürdüren teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Desteklerini esirgemeyen vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyor hepiniz selamlıyorum.

İki koalisyon önerisi

TV’lerde uzun zamanlardan bu yana Türkiye’yi yönlendirmeye, senaryo oluşturmaya gayret gösterenler seçim sonuçları netleşmeden, koalisyon üzerine tartışma çıkarmışlardır. Sabaha kadar bu yeni senaryolar üzerinden Türkiye meşgul edilecektir. Türiye’de anayasa geçerlidir. Tek başına siyasi parti iktidar olamıyorsa diğer siyasi partilerle birlikte nasıl çalışacağına dair tecrübeler vardır. Cumhurbaşkanı TBMM’de birin görevlendirebilir. Demokratik eğilime göre bu görevlendirme genel başkana yönlendirilir.

asfaass.jpg

Sayın Davutoğlu’nun görevlendirmesi gerekir. Davutoğlu nasıl bir hükümet oluşturacağına dair çalışmalar başlatmalı. Bir defa tek başına iktidar oluşmamış ise koalisyon kurma zaruriyeti doğmuş ise ülkeyi ekonomik sıkıntılar sokmamak için koalisyona ihtiyaç duyuluyorsa uyumlu bir koalisyon olması lazım.

AKP çözümü koalisyonda aramıştır, çözüm sürecini sürdürmüştür. Çözüm sürecinin bir kanadı 79 vekiller TBMM’de bulunmaktadır. Birliktelikleri devam eden HDP ve AKP arasında olmalıdır. AKP VE HDP arasındaki örtülü işbirliğini gizlemek Türkiye’yi erken seçime bırakacak bir dayatmaya başka partileri katmak siyasi ahlaksızlıktır.

İkinci olarak çözüm süreciyle ilgilenen Türkiye’de ileri demokrasinde yana olan siyasetini sürdüren partilen ortak koalisyonu düşündüğünüzde alın size 2. Model olarak. AKP – CHP – HDP’yi bir araya getirebilirsiniz. Söz gelimi AKP-HDP koalisyona 258+79 toplam 337 vekile dayalı güven oyu alabilecek bir koalisyon modeli olarak ortaya koyulabilir. Oransal temsili 53.9’dur. İkinci modeli esas alacaksınız çözüm süreci için, ileri demokrasi için bir model arıyorsanız, uluslararası destek de arıyorsanız. 78.9 orana dayalı geniş tabanlı bir koalisyon olur.

'Olursa ne zaman olursa erken seçim olur'

Böyle bir koalisyon içerisinde şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst davranışıyla çok güzel ve mecliste denetimi görev alan bir ana muhalefet görevini almaya hazırdır. Eğer hiçbirinizden sonuç alınamıyorsa Türkiye’yi AKP’nin azınlığına mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur. Olursa ne zaman olursa erken seçim olur."