Bahçeli'den Sivas çıkışı
MHP lideri Bahçeli, Sivas davasının zamanaşımından düşmesine ilişkin, "mahkemenin verdiği kararda bir usulsüzlük varsa mutlaka giderilerek sorun bütünüyle çözüme kavuşturulmalı" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, zaman aşımına uğrayan Sivas olayları davasıyla ilgili değerlendirmesinde, şayet mahkemenin verdiği kararda bir "usulsüzlük veya yürürlükteki hukuk maddeleriyle bağdaşmayan taraf varsa, bunun mutlaka giderilerek sorunun bütünüyle çözüme kavuşturulmasının temin edilmesi" gerektiğini bildirdi.
Bahçeli, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2 Temmuz 1993 tarihinde vuku bulan Sivas olayları'nın, yakın tarihin en üzücü ve insanlıkla ilgisi olmayan trajik gelişmelerinden birisi olduğunu kaydetti.
"Türkiye'de mezhep eksenli düşmanlığın ve ihtilafın yeşermesine dönük aleni bir tertip olduğu şüphesiz olan elim hadise" diye nitelendirdiği Sivas olaylarının üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen etkisi ve hassasiyet düzeyi hala kalıcı bir mutabakatla telafi edilemediği görüşünü ifade eden Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:
"Nitekim geçtiğimiz günlerde, Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar bu hususu bir kez daha teyit etmiştir. Sivas olaylarıyla ilgili işleyen hukuksal süreçte 131 kişi yargılanmış, 40 kişi beraat etmiş ve 79 kişi de çeşitli cezalara çarptırılarak mahkumiyet almıştır. En son olarak söz konusu davada, sanık konumundaki 7 kişi hakkında verilen karar tartışmaların merkezine oturmuştur. Bunlar içinde, firari durumdaki 5 kişinin kamu görevlisi olmadıklarına atıf yapılmış ve zaman aşımı kuralı işletilerek ve 2 kişinin de vefatı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmiştir. Bundan sonra sırayı temyiz aşaması almış olup, dava dosyasının Yargıtay'a intikal ettirileceği anlaşılmaktadır.
Şayet mahkemenin verdiği kararda bir usulsüzlük veya yürürlükteki hukuk maddeleriyle bağdaşmayan taraf varsa, bunun mutlaka giderilerek sorunun bütünüyle çözüme kavuşturulması temin edilmelidir.
Bilindiği üzere, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanununda, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımının uygulanamayacağı yer bulmuştur. Sivas olaylarının bu tarihten önce vuku bulması sözü edilen kuralın hukuk mantığı açısından dikkate alınmasına engel teşkil etmiştir. İlgili mahkemenin, Sivas'taki hunhar saldırıları insanlığa karşı suç sayması bir şeyi değiştirmemiş, sanık aleyhine olan ceza hükümlerinin geçmişe yürümeyeceği gerçeği açıkça bağlayıcı olmuştur. Ancak insanlık değerlerinin çiğnendiği, ahlaki ve manevi ölçülerin müessir bir eylemle bertaraf edildiği vahamet derecesi yüksek konularda, vicdanların tatmini ve teskini her şeyden önemli ve öncelikli görülmelidir.
Erdoğan'a "Hayırlı olsun' eleştirisi
Diğer taraftan Sivas davasının görüldüğü 19 yılın 9'unda AKP'nin iktidar görevi üstlendiği, yargının hızlandırılması için herhangi bir kolaylaştırıcı ve samimi bir tutum takınmadığı da gözlerden uzak tutulmamalıdır.
Başbakan Erdoğan'ın Sivas olaylarına bakan mahkemenin kararını 'hayırlı olsun' ifadeleriyle karşılaması meseleyi hafife alan ve önemsemeyen bir ruh halinin yansımasından başka bir anlama gelmemiştir."