Bakalım Afife’ye bir kez daha uzanabilecek mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nermin Sayın 

Yapı Kredi Afife Ödülleri, adayları açıklandığından beri sanatın gündeminde. Bu akşam Haliç Kongre Merkezi’nde sahiplerini bulacak olan ödülü kazananları belirleyen jürinin işi zor doğrusu. Jüriyi en terleten kategorininse “En İyi Erkek Oyuncu” olduğunu düşünüyorum, çünkü, ne mutlu ki birbirinden iyi aktörlerimiz var ve bu sezon çoğunu gerçekten ses getiren yapımlarda izledik. Bakalım Afife jürisi “Yılın En İyi Erkek Oyuncusu” olarak kimi ilan edecek: “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” yla Gökhan Azlağ’ı mı, “Garaj”- la Enis Arıkan’ı mı, “Kim Korkar Hain Kurttan”la Tardu Flordun’u, “Örümcek Kadının Öpücüğü”le Göktay Tosun’u mu, yoksa “Hamlet” le Bülent Emin Yarar’ı mı? Bütün tiyatroseverler gibi hepimiz biliyoruz ki, ödülü kim kazanırsa kazansın, rakiplerinin bu kadar iyi olmasıyla da gönenmeli.Ödüle aday oyunların birçoğunu sayfalarımızda paylaştık sezon boyu sizlerle. Bugünse, Işıl Kasapoğlu-Bülent Emin Yarar ortaklığının son verimi “Hamlet”ten biraz söz etmek istiyorum. Malumunuz oyun, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nu Afife'de 4 dalda temsil eden yapıt: Yönetmen, aktör, dekor (Hakan Dündar) ve ışıkla (Cem Yılmazer.) 

Kasapoğlu, çılgınca bir işe kalkışmış bu “Hamlet”le. Shakespeare’in en komplike ve en uzun oyunlarından biri olan metni, tek bir aktöre oynatmış. Ve eminim ki bu çılgınlığı ona esinleyen faktör bizzat Bülent Emin Yarar. Doğrusu böyle bir yorumu, değil Türkiye’de dünyada bile bu kadar iyi taşıyabilecek çok fazla aktör yok. Ne mutlu ki bize onlardan birini her sene sahnelerimizde izleyebiliyoruz. Yarar, bir mücevher kutusu olarak tasarlanan sahne açıldığında, kutunun tek mücevheri olarak ışıldıyor ve seyircilere anlık değişimlerle Hamlet, babasının hayaleti, kral amcası Claudius, annesi Gertrude, Ophelia, Polonius, Mezarcı, Rosencrantz ve Guildenstern olarak bütün hikâyeyi oynuyor. Çılgın bir şey bu: Herkesi de hem kafası karmakarışık Hamlet, hem onun acı çeken annesi, hem de tazecik Ophelia olduğuna inandırıyor! Tek kişilik dev kadro dedikleri Bülent Emin Yarar olsa gerek, özetlersem. “Hamlet”i çok severim, defalarca da izledim, ama öyle sanıyorum ki bundan sonra “Hamlet” dediklerinde aklıma gelecek ilk isimlerden biri Yarar olacak. 

Usta aktör “Hamlet”le bugün Afife’ye uzanır mı? Göreceğiz. Daha önce “Profesyonel” (2010), “Çayhane” ve “Diktat” (2005) ve Yardımcı Aktör dalında “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”yla (2000) üç Afife’si var zaten Bülent Emin Yarar’ın. Ve bugün kazansa da, kazanmasa da çok önemli değil. Zaten aktörün kendisi Türk tiyatrosu için son derece büyük bir armağan.