Bakan Yıldız, Akkuyu'yu değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetmesi konusunda, "Türkiye'nin kalkınmasına yalnızca yasama yürütmeyle değil aynı zamanda yargıyla da katkı konulmasına önemli bir örnektir" dedi.

Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla nükleer güç santralleriyle alakalı yapının hükümetlerden hükümetlere değişen değil, bir devlet politikası haline geldiğini belirtti.
Yalnızca enerji sektörüne değil Türkiye'nin kalkınmasına koydukları katkılardan dolayı Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyelerine teşekkür ettiğini bildiren Yıldız, şunları söyledi:
"Türkiye'nin kalkınmasını yalnızca yasama yürütmeyle değil aynı zamanda yargıyla da katkı konulmasına önemli bir örnektir. Bundan 10-15 yıl önce bunların her birisi kuvvetler ayrılığı konusuyla gündemle getiriliyordu. Ama artık tamamen ülkenin kalkınmasına konacak katkı için bahsediliyor. Bunu ülkenin zihni değişimi olarak da görüyorum. Yalnızca hukuktaki bir başarı değil, aynı zamanda büyüyen, ilerleyen ve gelişen Türkiye'nin zihniyle, beyniyle, kalbiyle ve vicdanıyla beraber büyüdüğüne dair önemli bir örnektir. Bu, dünyanın her tarafından böyle. Bundan medet uman, bir işin nasıl yapılmayacağını tarif eden CHP'nin de aldığı önemli bir cevaptır diye düşünüyorum."

Petrol fiyatları

Gazetecilerin dünyada petrol fiyatlarının düşmesine rağmen TÜPRAŞ'ın fiyat düşürmediği yönündeki soruları üzerine Bakan Yıldız, TÜPRAŞ'ın otomatik fiyat mekanizmasına tabi bir sistem içerisinde işlediğini vurguladı.
Petrol fiyatlarındaki düşüşü önceden tahmin ettiklerini hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Petrolün, 124-127 dolar civarında olduğu ve herkesin beklentisinin 150 dolara çevrildiği ortamda tahminlerimizi söylemiştik. Türkiye'nin etrafında özellikle Arap Baharı ile bölgesindeki sıkıntıların siyasi istikrarsızlıkların bittiği andan itibaren petrol fiyatlarının tekrar geriye döneceğini söylemiştik. 'Gerilmiş bir lastik gibi tekrar elastikiyetini kaybetmedikçe geriye döner' demiştik. Şu anda bu oluyor. Öngörülerimiz doğrultusunda, iyi bir tahminde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye yalnızca düşen petrol fiyatlarıyla değil, aynı zamanda tüm bu girdi kaynaklarını açık pozisyonuyla değerlendiren bir ülkedir. Açık pozisyon, bankacılıkta kullanıldığı gibi, dolarla alıp TL ile sattığımız bir üründür."
Dolardaki düşüşle birlikte petrol fiyatlarında da düşüş olmasını ümit ettiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Dolarda parite enerji sektörü açısından istemediğimiz seviyelerde. İhracatçımız için 1,65-1,75 seviyelerinde olması makuldür. Ama bizim enerji girdilerimiz açısından 1,85'ler seviyesinde seyretmesi kalemlerimizi pahalılaştırmaktadır. Bu yüzden bu iki paritenin yani hem ham petrol fiyatları, hem de döviz fiyatlarıyla beraber değerlendirilmesi gereken bir konudur. Döviz fiyatları yükseldikçe, bütün ham petrol fiyatlarındaki düşüşü nötralize etmektedir. Her iki kaleme birden, yani bu sepete beraberce bakıyoruz. Ümit ederim ki inşallah, dolar tekrar düşer ve yeri geldiğinde 14-17 kuruş gibi indirimlerle karşılayan TÜPRAŞ, o fiyatlarını indirecektir. Otomatik fiyatlama mekanizması işleyecektir."
Bakan Yıldız, bir gazetecinin (Kaçak elektriğe af mı geliyor?) sorusunu ise "Kaçak elektriğe af yok. Özellikle mücadelemiz bu yıl en üst seviyesine çıkacak. Dürüstçe faturalarını ödeyen vatandaşımızın hakkını korumamız lazım" diye yanıtladı.