Bakan Yıldız: Bazı hizmetlerin kesintiye uğraması söz konusu değil

Enerji Bakanı Yıldız, "Bakanlığımız, görev süresi ister bir saat, ister bir ay sonra ne zaman bitecekse o zamana kadar faaliyetlerini devam ettirecek bir yapıdır. Türkiye'de bazı hizmetlerin kesintiye uğraması söz konusu değildir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Oy oranları artmadığı halde, bazı partilerin zafer kazanmış gibi görüntü sergilemelerinin bir göz boyama olduğunu söylemem lazım" dedi. 

Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyelerini Bakanlık'ta kabul etti. 

AK Parti'nin seçimin ardından ilgili kişilerle bütün olasılıkları ve ihtimalleri düşündüğünü belirten Yıldız, ülke için iyi olabilecek kararın uygulanacağını söyledi. 

Ülke menfaatinin her zaman ön planda olacağını ifade eden Yıldız, "HDP'nin 'AK Parti ile koalisyon yapmayacağız' demesi, AK Parti istediği halde koalisyon yapılmayacak anlamına gelmez. Kaldı ki şu ana kadar AK Parti'nin istikrarı ülke istikrarı ile eş anlamlı kullanılmıştır. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir. Seçim sonuçlarının büyük tabloyu, resmi bozmadığı kanaatindeyim. Ama bir ikilemi de söylemek zorundayım. Kendilerinin oy oranları artmadığı halde, bazı partilerin zafer kazanmış gibi bir görüntü sergilemelerinin bir göz boyama olduğunu söylemem lazım" diye konuştu. 

Seçim sonuçlarına rağmen Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini vurgulayan Yıldız, vatandaşın sandıkta kullandığı tercihlerin son derece açık ve net olduğunu, bunun sadece saygı değil itinayla da karşılanması gerektiğini kaydetti. 

Bundan önce benzer sonuçları farklı yollardan elde etmeye çalışan partilerin sandıkta elde ettikleri sonuçlarla beraber demokrasinin avantajlarını kullandığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: 

"Demokrasi herkese lazım derken bunları kastediyorum. AK Parti kendisiyle ilgili mesajları son derece iyi algılamıştır. Ancak büyük resim şunu söylemekte: Bakın HDP'nin aldığı oy sayısı 6 milyon, AK Parti'nin kendisinden sonra gelen partiye attığı fark 7 milyon. MHP'nin oy yüzdesi 16, AK Parti kendisinden sonra gelen partiye yüzde 16 fark atmıştır. AK Parti'nin ana moderatör olduğunu, vatandaşın 10. seçimde hala birinci parti olarak gördüğünü unutmamak lazım. Ülkemiz için ümit var. Seçim sonuçlarına her zaman olduğu gibi çıkarımlarını uygulayabilecek bir partiyiz. Türkiye'nin gelişmesine AK Parti'nin koyacağı katkı şüphesiz ki diğer partilerden daha fazla olacaktır. İstediği oyu alamadığında elektriğin arkasına sığınanlar bu seçimde bunun gerçeğini görmüşlerdir. Önceki seçimde de hiçbir vatandaşımızın oyu zayi olmamıştır. Gerek yerel seçimlerde gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olayın aslı, gerçeği buydu. Şimdi de aynı şekilde hiçbir vatandaşımızın oyu zayi olmamıştır." 

'Bizim için vatandaşımız 13 yıl önce de 10 Haziran'da da baş tacıdır'

Sandıkta vatandaşın daha önce hafife alındığını belirten Yıldız, "Sandıkta vatandaşımızı, başka partiyi tercih ettiği zamanlarda hafife alanlar, şu anda vatandaşlarımızı gerçek yerine koyma çabasına girmişlerdir. Bizim için vatandaşımız 13 yıl önce de 10 Haziran'da da baş tacıdır. Seçim sonuçları vatandaşımıza istediğiniz oyu aldığınız zaman saygı, almadığınız zaman da hakaret edeceğiniz makam değildir. Ortak paydaya konabilecek en büyük kazanım vatandaşımızın değerinin yükselmiş olmasıdır. AK Parti gözünde vatandaşımız daima baş tacıydı" değerlendirmesinde bulundu. 

Koalisyon kurulmaması ve erken seçime gidilmesi durumunda 3 dönem kuralının kendileri için işleyip işlemeyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, "Şimdiden bunları konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim. Bunlar ihtimal dahilindedir. Erken seçim bu kurguların, ihtimallerin dışında değildir ama ben önümüzdeki özellikle 3 haftanın hem zihni hem de pratikte dinamik geçeceğine inanıyorum. Hissi açıklamaların yerini gerçekçi açıklamalara bırakacağına inanıyorum. Ülkenin gerçekleriyle yüzleşen partilerin yeni söylemlerde bulunacağına inanıyorum. O açıdan 3 dönem kuralı ne getirir ne götürür, bundan sonrasıyla alakalı erken seçim olma ihtimali nasıl uygulanır bunların hepsini zamana bırakalım" yanıtını verdi. 

Yıldız, muhalefet partilerinin koalisyon oluşturması halinde enerji yatırımlarının durup durmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken şunları söyledi: 

"Enerji sektörü, devlet politikaları haline gelmiş önemli uluslararası yatırımları içermektedir. TANAP Projesi'nin, Irak politikalarımızın, Kuzey Irak sözleşmelerinin, Bağdat anlaşmalarının, Hazar'daki operasyonların, petrolün sahibi olmayla doğalgazın sahiplenilmesiyle alakalı her bir konunun önemli olduğuna inanıyorum. Nükleer santralle alakalı anlaşmalar doğrudan yatırımlardır. Şu ana kadar yalnızca Akkuyu'dan 3,1 milyar dolar para girişi olmuştur. Seçim beyannamesinde 'nükleere karşı değilim ama Akkuyu'da kurulmasına karşıyım' diyen bir parti bunu tartışılır hale getirmek isteyecektir. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Biz uluslararası yatırımların, hele hele Türkiye'nin menfaatiyle çıkar büyümesiyle alakalı yatırımların Türkiye'ye büyük katkı sağladığına inanıyoruz. Olası bir koalisyon hükümetinin enerji sektörüyle alakalı büyük uluslararası sermaye içeren projelere çok dikkat etmesi lazım. Bu konuda bizden daha ziyade uluslararası yatırımcının pozisyonu önemlidir. Önemli olan Türkiye'nin büyümesine devam etmesidir." 

Yıldız, Rusya ile Bakü'de gerçekleştirecekleri görüşmeye ilişkin, "Konu doğalgaz fiyatlarının müzakeresi değil. Fiyat müzakereleri nihayetlendi ve imzaya açılması konusu konuşulacak" dedi. 

Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyelerini Bakanlık'ta kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

Bakü'de 13 Haziran'da 2015 Avrupa Oyunları'nın açılış töreninden ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya geleceğini, kendisinin de burada bir takım görüşmeler yapacağını anlatan Yıldız, "Görüşeceğimiz konu fiyat müzakeresi değil onu bir kez daha söylemek isterim. Fiyat müzakereleri nihayetlenmiş durumdadır. Fiyatla alakalı yeni bir müzakere süreci öngörmüyoruz. Konuşulacak konu fiyat müzakerelerinin imzaya açılması konusudur" diye konuştu.  

Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "Orada fiyata yeni ekleyip çıkaracağımız bir başlık yoktur. Petrol fiyatlarının ne kadar yükseldiği, düştüğü, doğalgaz fiyatlarının ona bağlı olarak ne kadar düştüğü, yükseldiğinden daha ziyade indirim konusunda zaten daha önce bir oran yakalanmıştır. Yüzde 10,25'lik önceki fiyata göre Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle alakalıdır bu konu" ifadelerini kullandı. 

'Türk Akımı için koordinat talebi bekliyoruz'

Türk Akımı Projesi'nin gerçekleştirilmesi için Rusya tarafından koordinatla ilgili talep beklediklerini belirten Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bu proje, münhasır ekonomik sahayı ilgilendirdiği için; Türkiye'nin 780 bin metrekare kara parçası 280 bin metrekare de deniz parçası var. Buraları ilgilendirdiği için Dışişleri Bakanlığımızın ilgili müsaade yazıları gerekmekte. Kendileri ile konuştuğumda bu koordinat taleplerinin henüz Rusya tarafından karşılanmadığını söylediler. Bunların karşılıklı ikmal olması gerekiyor, tamamlanması gerekiyor. O yüzden bütün bunları mütalaa edeceğiz. Haziran sonuna kadar tamamlanıyor olması halinde tabi ki bunlar değerlendirilecek. Biz fiyat müzakerelerinde konuşurken kamunun alımının haricinde özel sektörün de zarar etmeyeceği bir yapıyı kurgulamıştık. Kendileri de bu konuda garanti verdiler. Yani Gazprom yetkilileri fiyat müzakerelerinde özel sektörün de zarar etmeyeceği bir yapıyı bize taahhüt etti. Biliyorsunuz 10 milyar metreküp civarında özel sektörün 40 milyar metreküp civarında da kamunun bir ticareti var. Özel sektörün zarar etmeden 2015 yılını geçireceği bir kurguyu Gazprom bize taahhüt edecektir." 

'Türkiye'de bazı hizmetlerin kesintiye uğraması söz konusu değildir'

Türk Akımı Projesi'nin henüz istenilen oranda olgunlaşmadığını kaydeden Yıldız, projeyle ilgili kararlılıklarının son derece net olduğunu vurguladı.  

Yıldız, nükleer santrallerle ilgili olarak uluslararası anlaşmaların Meclis onayından geçtiğini ancak Türk Akımı Projesi'nin henüz Meclis onayına gelmediğini hatırlatarak, iki proje arasındaki bağlayıcılıkların farklı olduğunu dile getirdi. 

Azeri enerji şirketi SOCAR'ın Türkiye'deki piyasa belirsizliği gerekçesiyle Petkim hisse satışını iptal etmesine ilişkin ise Yıldız, şöyle konuştu: 

"Siyasi istikrar en fazla sermaye sahipleri tarafından ve uluslararası sermaye tarafından dikkatle takip edilmekte. Siyaseti, idaresi, sosyolojisi ve her türlü yanları ile beraber SOCAR durumun durağan hale gelmesini beklemiş olabilir. Cuma ve cumartesi günü inşallah mütalaa edeceğiz. Yani, Türkiye, çarkları bir taraftan dönen, hayatı devam eden ve hele hele bakanlıkların fiili durumlarının devam ettiği bir yapıdır. Bakanlığımız, görev süresi ister bir saat, ister bir ay sonra ne zaman bitecekse o zamana kadar faaliyetlerini devam ettirecek bir yapıdır. Türkiye'de bazı hizmetlerin kesintiye uğraması söz konusu değildir." 

Yıldız, seçim sonrasında yaklaşık yüzde 5 artan doların, benzine yapılan 15 kuruşluk zamda etkili olduğunu söyledi. 

Büyüme yorumu

Bakan Yıldız, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 2,3'lük büyüme rakamını da değerlendirdi. 

Büyüme rakamlarının Türkiye'nin hedeflerine yaklaşacağını gösterdiğini vurgulayan Yıldız, "Tarımda büyüme, sanayide stabil hal, madencilikte daralma gibi durumlar söz konusu. Madencilikte yaşanan kazaların ardından aldığımız bir kısım sıkı tedbirlerin üretimi etkilediğini biliyoruz. Ülkelerin güvenliğiyle, özgürlükleri arasındaki tercih bir noktada bulunmak durumunda. Madencilikte iş sağlığı ve iş güvenliği üretimin önüne geçti. Beklediğimiz bir rakamdı ve yeni düzenlemeler mutlaka olacak. Hem işveren hem de işçi kardeşlerimizi rahatlatacak yapı mutlaka sağlıklı bir şekilde kurulacaktır" şeklinde konuştu.