ANKARA - Bakanlar Kurulu, 10 numara yağ sorunuyla mücadele çerçevesinde bir adım daha attı.
ÖTV'de tecil ve terkin sistemini terk ederek, yerine iade sistemine getirdi. Bugünden itibaren solvent, benzol, toluol ve baz yağı gibi 10 numara yağ yapımında kullanılan malların, imalatçılar tarafından bu grup dışındaki ürünlerin imalatında kullanılması halinde uygulanacak vergi tutarı, daha önce bu ürünlere uygulanan vergi tutarının "yüzde 0.75 ile yüzde 28.50 arasında değişen" oranlarla çarpılmasıyla hesaplanacak.
Bu şekilde belirlenen vergi tutarları arasındaki fark için 4760 sayılı Kanunun 12. maddesinin 4 numaralı fıkrası hükmü uygulanacak. Oranların uygulanması sonucunda ortaya çıkan vergi tutarlarında virgülden sonraki 4 hane dikkate alınacak.
4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli I Sayılı Liste'nin B Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile İlgili Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 8 Ekim 2012 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre I sayılı listenin B cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen 10 numara yağ yapımında kullanılan ürünlerinde aralarında yer aldığı malların, söz konusu listede olmayan malların imalinde imalatçılar tarafından kullanılması halinde, uygulanacak vergi tutarı "imalatta kullanılan mallar için bu tebliğle belirlenen yüzde 0.75 ile yüzde 28.50 arasında belirlenen oranlar" ile "daha önce uygulanan vergi tutarının" çarpılması suretiyle hesaplanacak.
Bu mallara daha önce uygulanan vergi tutarları ile belirlenen oranlara göre hesaplanan vergi tutarları arasındaki fark için 4760 sayılı Kanunun 12. maddesinin 4 numaralı fıkrası hükmü uygulanacak: Oranların uygulanması sonucunda ortaya çıkan vergi tutarlarında virgülden sonraki 4 hane dikkate alınacak. Bugünden itibaren yürürlüğe giren Tebliğ ile belirlenen oranlar şöyle:
"Benzol, toluol, solvent nafta, white spirit, diğerleri, diğer solventler, petrol eteri ve diğerleri, hekzan, heptan, pentan, benzen, metil tersiyer bütil eter. mineral yağlar veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar ile hafif mineral yağlar için müstahzar katkılar için belirlenen oran yüzde 0.75 olacak.
Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan organik karma çözücüler ve incelticiler, boya ve vernik çıkarmada kullanılan müstahzarlar, vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler, özel bir işleme tabi tutulacak olanlar, 2710.19.71.00 G.T.İ.P. ürünün alt pozisyonunda belirtilen işlemlerden başka bir işlemle kimyasal değişime tabu tutulacak ürünler, spindle oil, light neutrnal, heavy neutral, bright stock ve yalnız baz yağlarını kapsayan diğerlerinin I sayılı listenin B cetvelinde yer almayan ürünlerin imalatında kullanılmasında yüzde 28.50 oranında uygulanacak.
Gazyağının I sayılı listenin B cetvelinde yer almayan ürünlerin imalatında kullanılmasında litre başına alınan ÖTV tutarıyla çarpılacak oranı yüzde 2 olarak belirlenirken, bu oran, dokumaya elverişli maddelerin, deri ve köselenin, post ve kürklerin veya diğer maddelerin işlenmesine mahsus yağlama müstahzarları ile esas madde olarak kabul edilmemek şartıyla ağırlık itibarıyla yüzde 70 veya daha fazla petrol yağları veya bitümenli minarelerden elde edilen yağlarda yüzde 1.43 olarak uygulanacak.
Bazı madeni yağların imalatında bu oranlar uygulanmayacak
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 2. maddesinde yer alan baz yağına veya kimyasal sentez yöntemi ile işlenen maddelere, bazı katkıların ilavesi sonucu, hareketli ve temas halinde olan iki yüzey arasındaki sürtünme veya aşınmayı azaltma veya soğutma özelliğine sahip mamul haline getirilen doğal veya yapay maddeler olarak nitelendirilen mallar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu oranlar ve hesaplamalar uygulanmayacak.
Vergi tutarı daha düşük malların imalinde durum
I sayılı listenin B cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, aynı cetvelde yer alan vergi tutarı daha düşük malların imalinde imalatçılar tarafından kullanılması halinde, imalatta kullanılan mallar için imal edilen malın tabi olduğu özel tüketim vergisi tutarı uygulanacak. 5015 sayılı Kanunun 2. maddesinde yer alan madeni yağ tanımına giren mallar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu kapsamdaki imalatlar için ise uygulanmayacak.
Bu malların teslim tarihi itibarıyla uygulanan vergi tutarları ile imal edilen malın tabi olduğu özel tüketim vergisi tutarı arasındaki fark için 4760 sayılı Kanunun 12. maddesinin 4 numaralı fıkrası hükmü devreye sokulacak Tebliğ'de atıfta bulunan fıkraya göre I sayılı listedeki mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarının Bakanlar Kurulu tarafından farklı tespit edilmesi halinde; Maliye Bakanlığı vergi farklılaştırmasını, verginin mükellefe veya vergiye tâbi işlemlere taraf olanlara iadesi yöntemi ile uygulamaya, teminat istemeye, bu teminatın türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar ile verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemesine yetki veriyor.
Baz yağlar için ÖTV kilogram başına 0.0500 TL olacak
I Sayılı listenin B cetvelinde vergi tutarları uygulanarak teslim edilen "2710.19.99.00.21" G.T.İ.P numaralı spindle oil, "2710.19.99.00.22" light neutral , "2710.19.99.00.23" heavy neutural, "2710.19.99.00.24" bright stok, "2710.19.99.00.98 numaralı" yalnız baz yağların, aynı cetvelde yer alan "özel bir işleme tabi tutulacaklar, motor, kompresör yağları, hidrolik amaçlara mahsus sıvı yağlar, beyaz yağlar, sıvı parafine, dişli yağları ve redüktör yağları, metal işlemeye mahsus bileşikler, kalıp çıkarma yağları, aşınmayı önleyici yağlar, elektrik izolasyonuna mahsus yağlar, diğer madeni yağlar, dokumaya elverişli maddelerin, deri ve diğer maddelerin işlenmesine mahsus müstahzarlar gibi malların imalinde kullanılması ve imal edilen malların ihraç edilmesi veya 8. maddesinin 2 numaralı fıkrası uyarınca teslim edilerek ihracının gerçekleşmesi halinde, baz yağlar için özel tüketim vergisi tutarı kilogram başına 0,0500 TL olarak uygulanacak. Baz yağların teslim tarihi itibarıyla uygulanan vergi tutarları ile kilogram başına 0,0500 TL arasındaki fark için 4760 sayılı Kanunun 12. maddesinin 4 numaralı fıkrası hükmü uygulanacak.
1 sayılı listenin B cetvelindeki malların, I sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinin tecil edilecek kısmı sıfır olarak uygulanacak.
Karar'la 30 Kasım 2002 tarihli Karar'ın 3. maddesi ile 13 Kasım 2003 tarihli kararın 1. maddeleri yürürlükten kaldırıldı.