Bakanlığın yeni hedefi 'kağıtsız gümrük'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni yapısı ve hedefleri doğrultusunda Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan ülkelerden biri haline getirmeye çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde çeşitli projeler hayata geçirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Müsteşar Ziya Altunyaldız, bir basın toplantısıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yapısı, faaliyet alanları, görev ve sorumlulukları ile hedeflerini paylaştı.

Buna göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geliştirdiği projelerle ekonomiyi canlandırıp büyütmeyi ve bireylerin refahına doğrudan katkıda bulunmayı hedefliyor. Bakanlığın temel hedefleri, "yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırma", "yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engelleme", "iç ve dış ticarette yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek sektörel büyümenin önünü açma", "piyasa gözetimi ve denetimini etkin bir şekilde yaparak, tüketici haklarını en çağdaş seviyede koruma" ve "kayıt dışılığı en aza indirme" olarak tanımlanıyor.

"Türkiye'yi dünyanın en kolay ticaret yapılan ülkelerden biri haline getirme" vizyonu doğrultusunda çalışan Bakanlık, 4 yıllık projeksiyonu çerçevesinde çeşitli projeler hayata geçirecek.

Kağıtsız Gümrük Uygulaması kapsamında gümrüklerde iş yapma şekli değişecek. Güvenilirliği onaylanmış firmalar, gümrük beyannamelerini elektronik ortamda gümrüğe sunacak ve beyannameye eklemeleri gereken belgeleri gümrüğe sunmaksızın sonradan kontrol edilmek üzere ofislerinde saklayacak. Böylece dış ticaret yapanların gümrüklerdeki iş yoğunluğu ve beklemeleri minimum düzeye inecek.

Kağıtsız Gümrük Uygulamasını takiben hayata geçirilecek Tek Pencere sistemi ile kurumlar arası onay sisteminin sağlayacağı veri alışverişiyle gümrük beyannamesine eklenen belgeler tamamen kaldırılacak. Söz konusu uygulama ile sadece gümrük işlemlerinde değil tüm dış ticaret süreçlerinde kağıtsız ortama geçilmesi hedefleniyor.

Yerinde Gümrükleme uygulamasıyla 7/24 ihracat şansı tanınacak. Bunun için dış ticaret erbabının, gümrük idaresine beyanname vermek yerine elektronik ortamda basit bir bildirimde bulunması gerekiyor.

Bakanlık, Gümrüklerden VIP Geçiş olarak nitelenen Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Projesi (AEO) ile firmalara, güvenilirliklerinin derinlemesine kontrol edildiği bir inceleme süreci sonunda özel bir statü ve sahip oldukları güvenilirlik seviyeleri ile paralel olarak gümrük kontrol ve formalitelerinde önemli imtiyaz ve kolaylıklar tanıyacak.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesi ile kişiler evlerinden şirket kuruluş işlemlerini, internet üzerinden e-imza ile 5 dakikada tamamlayabilecek. Bu sistemle ayrıca sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilerin verileri tek çatı altında toplanacak. Kurulacak sistem aynı zamanda, TOBB, Rekabet Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi 8 kuruluşla daha entegre bir şekilde çalışacak.

Bakanlık, m-Tüketici Projesi adıyla tüketicilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak bir hizmeti uygulamaya sokacak. Proje kapsamında, tüketiciler cep telefonlarından da şikayette bulunabilecek ve şikayetlerinin sonucunu öğrenebilecek.

Hal Kayıt Sistemi

1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile sebze ve meyve ticaretindeki israf ve kayıt dışılığa çare olacak düzenlemeler hayata geçirilecek.

Buna göre, sebze ve meyvelerin cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgileri elektronik ortamda tutan Hal Kayıt Sistemi, kanunun getirdiği en büyük yenilik olacak. Sistem sayesinde sebze ve meyvelerin fiyat ve miktar bilgilerine ulaşılabilecek, meslek mensupları kayıt altına alınarak, toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımı ve iletişim sağlanacak.

Gümrük ve Ticaret Konseyi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması noktasında tüm paydaşların görüşlerinin değerlendirileceği, mevzuat ve politikalara ilişkin araştırma ve çalışmalara imza atacak danışma organı niteliğinde bir yapıyı hayata geçirerek, Gümrük ve Ticaret Konseyini kuracak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir