Bakanlık acı bilançoyu açıkladı

İçişleri Bakanlığı, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinde yaşanan trafik kazalarında 122 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İçişleri Bakanlığı, bu yıl ile geçen yılın Kurban Bayramı tatilleri karşılaştırıldığında pik saatlerde karayollarındaki araç yoğunluğunda yüzde 20 oranında artış meydana geldiğini bildirdi.

Bu bayramda, diğer bayramlara göre iki kat fazla ekip ve personel görevlendirilirken, toplam 6 bin 635 ekipte 52 bin 936 personel mesai yaptı.

24 Ağustos ve 3 Eylül tarihlerinde jandarma ve polis trafik ekiplerince gerçekleştirilen Türkiye Trafik Güvenliği Denetimi 5 ve 6 uygulamalarında, denetlenen 353 bin 963 araç ve sürücüden, 34 bin 54'üne ceza kesildi, 6 bin 26 araç ise trafikten men edildi.

Aynı denetimlerde 144 sürücünün ehliyeti geçici olarak alınırken, 9 çalıntı araç ve 164 aranan kişi yakalandı.

"Frene değil, kurala güven" mesajı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafikte farkındalığı artırmak amacıyla köşe yazarları ile görsel medya kurumlarına "Frene değil, kurala güven" mesajının yer aldığı mektuplar iletti.

Bu doğrultuda 17 köşe yazarı 31 kez gazetedeki köşelerinde bu mesaja yer verirken, 10 spiker de ekranlardan aynı mesajı vatandaşlara ileterek kampanyaya destek oldu. Ana haberlerde de 207 kez trafik bilgilendirme haberleri vatandaşlara ulaştırıldı.

Konuyla ilgili yapılan diğer faaliyetler ise şöyle:

- Trafik güvenliğine yönelik 33 kamu spotu hazırlandı.
- 69 ilde 291 adet maket ve model trafik ekip aracı kullanıldı.
- 24 ilde 28 adet drone ile 110 saat trafik denetimi yapıldı.
- 6 ilde 43 güzergahta, 66 saat süreyle helikopter ile trafik denetimi yapıldı.

1 milyon araç ve sürücü denetlendi

Bayram tatili süresince trafik polis ekiplerince 1 milyon 73 bin 86 araç ve sürücü denetlendi, eksikliği görülen 170 bin 895'ine (yüzde 15,9) ceza uygulandı.

Kazaların çoğunluğunun 18.00-22.00 ile 04.00-08.00 saatlerinde ve tek araçlı, yoldan çıkma, refüj, banketlere ve duran araç, engel ve cisme çarpma, savrulma şeklinde meydana geldiği görüldü.

Kazalar arasında, kavşak ve yayaya çarpma kazalarının öne çıktığı tespit edildi.

Ölümlü kaza oranı yüzde 15 azaldı

Kazaların yoğunlaştığı 20 güzergahta daha önceki yıllarda meydana gelen kazalarda ortalama 10 kişi hayatını kaybederken, bu bayramda aynı güzergahlarda ortalama 2 kişi hayatını kaybetti.

Motosikletlere yönelik yapılan uygulama ve alınan tedbirler sonucunda ise bu yıl Ramazan Bayramı'nda motosikletlerin karıştığı ölümlü kaza sayısı 11 iken, bu bayramda bu sayı 3'e düştü.

Geçen yıl kazalarda günlük ortalama 20 kişi hayatını kaybederken, bu bayramda trafik yoğunluğu ve seyir süreleri artmasına rağmen alınan tedbirler sayesinde günlük ortalama 12 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Alınan tedbirlere rağmen 10 günlük bayram tatili süresince meydana gelen kazalarda 122 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, "Son dokuz yılda dokuz gün bayram tatili olan beş yılın Kurban Bayramı kazaları dikkate alındığında, bu yıl bayram tatili süresinde araç yoğunluğu bir önceki yıla göre yüzde 20 artmış olmasına rağmen, kazalardaki ölüm oranında yüzde 15 azalma meydana geldi." denildi.