Bakanlık: Davalarda aleyhimize karar çıkmadı

Maliye Bakanlığı, ortak yapılan sınavlarla atanan gelir uzmanlarının konuyu yargıya taşıdığını ve Devlet Gelir Uzmanı olarak atanmak üzere yaklaşık 100 dava açıldığını, ancak idarenin aleyhine hiçbir karar çıkmadığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, ortak yapılan sınavlarla atanan gelir uzmanlarının, Devlet Gelir Uzmanı/Vergi Denetmeni olarak atanmak üzere yaklaşık 100 dava açtığı, davalar sonucunda idare aleyhine sonuçlanan hiçbir mahkeme kararı bulunmadığı belirtildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bir gazetede yayımlanan, "11 Yıl Sonra Çıkan Hata" başlıklı haber üzerine açıklama yapma ihtiyacı duyulduğu ifade edildi. 

Gelir İdaresi Başkanlığınca gerek Gelirler Genel Müdürlüğü döneminde gerekse 2005 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı olarak yeniden yapılandırıldığı dönemde açıktan atama suretiyle Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı, Gelir Uzmanı Yardımcılığı ve Vergi Denetmen Yardımcılığı sınavları yapıldığı anımsatılan açıklamada, bu üç unvanda 2003, 2004 ve 2005 yıllarında ortak sınavla alım yapıldığı, 2006 ve devamındaki yıllarda ise her bir unvan için ayrı ayrı sınav açıldığı belirtildi. açıklamada, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında açılan sınavlarda adayların farklı unvanlara (Devlet Gelir Uzmanı-Vergi Denetmeni-Gelir Uzmanı) atandığı ve süreç içerisinde Başkanlığın (Gelirler Genel Müdürlüğünün) merkez/taşra birimlerinde görevlerine devam ettiğine yer verildi. 

Atamaların üzerinden 10 yıl geçti

Belirtilen yıllarda yapılan bu sınavların yasal çerçevede mevzuata uygun olarak gerçekleştirildiği ve gelir uzmanlığına atama yapılan personel tarafından herhangi bir şekilde uyuşmazlık konusu yapılmadığı ifade edilen açıklamada, bu sınavlarda sınav sonucunda başarılı olan adayların, idarenin o andaki ihtiyaç durumu, adayların yerleştirilecekleri unvanın mesleki nitelikleri gibi durumlar dikkate alınmak suretiyle sınav komisyonunca belirlendiği belirtildi. 

Açıklamada, yapılan sınavlar ve bu sınavlara dayanılarak yapılan atamaların üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen gelir uzmanları devlet gelir uzmanı/vergi denetmeni olarak atanmak istekleri geldiği, ancak mevzuat gereği bu kadrolara atanmaları mümkün olmadığından kendilerine olumsuz cevap verildiğine değinildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:  

İdarenin lehine karar verildi

"Bunun üzerine ortak yapılan sınavlarla atanan Gelir Uzmanları konuyu yargıya taşımış ve mağduriyetlerinin giderilmesi adına Devlet Gelir Uzmanı/Vergi Denetmeni olarak atanmak üzere yaklaşık 100 dava açılmıştır. Açılan davaların çoğu neticelenmiş olup neticelenen davaların sonucunda mahkemeler özetle; 'ortak yapılan sınavda Gelir Uzman Yardımcısı olarak göreve başlatılan davacıların, bu konuda herhangi bir uyuşmazlık çıkarmadığı, Gelir Uzmanı ile Devlet Gelir Uzmanlarının/Vergi Denetmenlerinin yetiştirilme esasları ve usulleri ile görevlerinde farklılıklar bulunduğu, Gelir Uzmanı olarak görev yapan davacıların, özlük ve parasal yönündeki artışlardan hareketle Devlet Gelir Uzmanı/Vergi Denetmeni kadrosuna atamasının yapılması konusunda, idarenin yargı kararı ile zorlanamayacağı' gerekçeleri ile Devlet Gelir Uzmanı/Vergi Denetmeni olarak atanmak için yapılan başvuruları reddetmiş ve dava konusu işlemde hukuka aykırılık görmeyerek idarenin lehine karar vermiştir. 

Konu aynı şeklide Danıştay'a temyiz yoluyla taşınmış ve Danıştay söz konusu kararların ve dayandığı gerekçeleri hukuk ve usule uygun bulup bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından hareketle temyiz isteminin reddiyle anılan kararların onanmasına karar vermiştir. Karar düzeltme aşaması da idaremiz lehine sonuçlanmıştır. Açılan davalar sonucunda idaremiz aleyhine sonuçlanan hiçbir mahkeme kararı bulunmamaktadır" 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir