Bakanlıktan işitme cihazı atağı

Sağlık Bakanlığı, ülkede 5 milyon olduğu tahmin edilen işitme engellilerin kullandığı cihazların daha kaliteli ve verimli hale getirilmesi için harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Sağlık Bakanlığı, ülkede sayıları 5 milyon olduğu tahmin edilen işitme engellilerin kullandığı cihazların daha kaliteli ve verimli hale getirilmesi için harekete geçti.  

Türkiye'de ilk kez firma sorumluları, hastaların bu cihazları sorunsuz kullanması için eğitilecek.  

Ülkede ilk defa 2008'de yapılan düzenlemeyle ortez-protezleri ısmarlama üreten ve/veya uygulayan ya da işitme cihazı satış ve uygulaması yapan merkezlerin ruhsatlandırma ve denetim kriterleri belirlenmişti. 

Bu merkezlere açılış izni verilmesi, işleyiş ve denetimleriyle ilgili usul ve esasların belirlenmesi için de 2011'de "Ismarlama Protez ve Ortez Merkezleri İle İşitme Cihazı Merkezleri Hakkında Yönetmelik" yayımlandı. 

Bu yönetmeliğin eğitim programlarıyla ilgili hükmü gereğince, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel, ihtiyaç halinde ruhsatlı merkezlerde sorumlu müdür olanlarla diğer personele kapsamlı eğitim programı düzenlenebiliyor ve bu eğitime katılım zorunlu tutuluyor. 

Bu yönetmelik çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve İşitme Cihazı Satıcıları Derneğinin işbirliğiyle ilk kez eğitim toplantısı düzenlenecek. 

27-30 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek "1. Ulusal İşitme Merkezleri Sorumlu Müdürler Eğitimi"nde, ruhsatlı 730 işitme cihazı merkezinin sorumlu müdürleri ve çalışma belgesi olan personeline eğitimler verilecek. 

"Teknolojik gelişmeler takip edilmeli" 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Uygulama Merkezleri ve Optik Birim Sorumlusu İsmail Başyayla, eğitim toplantısıyla sektöre yeni katılan personelin bilgi ve tecrübe eksikliklerinin giderilmesi, yeni bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yönetici ve diğer personele aktarılmasının amaçlandığını bildirdi. 

Ülkede 4,5-5 milyon civarında işitme engelli bulunduğunun tahmin edildiğini, yılda 250 bine yakın işitme cihazı satıldığını ifade eden Başyayla, şu bilgileri aktardı: 

"İşitme cihazı satışı ya da uygulaması yapan merkezlerin teknolojik gelişmelerden haberdar olması ve bu bilgileri hastalarımızın yararına kullaması çok önemli. İşitme cihazına 2-3 bin lira veren hastamızın bunu sorunsuz kullanması, beklenen faydayı elde etmesi gerekiyor. Eğer cihaz kişiye özel ayarlanmazsa verimli sonuç elde edilemez. Bu nedenle hastalarımıza bu hizmeti veren firmaların eğitimi önemli. Bu eğitimi vermek üzere dünyada en iyi uygulamaların yapıldığı Almanya'dan iki uzman davet edildi." 

Başyayla, bakanlık olarak hasta memnuniyetinin sağlanması için bu tür uygulamaları devam ettireceklerini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir