Balıkçı gemisi tayfaları güvenlik eğitimi almayacak
Balıkçı gemilerinde güverte tayfası olabilmek için aranan yeterlilik şartlarında bazı kolaylıklara gidildi
ANKARA - Balıkçı gemilerinde güverte tayfası olabilmek için aranan yeterlilik şartlarında bazı kolaylıklara gidildi. Balıkçı gemisi tayfaları denizde güvenlik eğitiminden muaf tutulacak.
Gemiadamları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle ''balıkçı gemisi tayfası'' sınıfı oluşturuldu ve balıkçı gemisi tayfası olabilmek için aranan kriterler belirlendi. Buna göre, idarece uygunluğu onaylanan eğitim kurumlarında içeriği ve süresi eğitim ve sınav yönergesiyle belirlenen ''balıkçı gemisi tayfası denizde güvenlik eğitimi'' alanlar ve tayfalık sınavını kazananlar ''balıkçı gemisi güverte tayfası'' yeterliğini almaya hak kazanacak.
Balıkçı gemisi güverte tayfası yeterliğine sahip gemi adamları, denizde güvenlik eğitimlerinden muaf tutulacak.
Bu yeterliği almaya hak kazanan gemi adamları, ilgili konuda yeterli olduklarını kanıtlamak için, her beş yılda bir idarenin öngördüğü değerlendirme sınavıyla belgelerini yenileyecek. Değerlendirmede başarısız olan gemi adamları, başarısız olduğu konularda tekrar eğitime tabi tutulacak.
Yat kaptanı olabilmek için ''üç yıllık amatör denizci belgesiyle kaptan olarak 2 bin 500 mil, beş yıllık amatör denizci belgesiyle 4 bin mil liman dışı yolculuk yaptığını belgeleme'' şartı yürürlükten kaldırıldı.
Tankerlerde çalışma belgesi alan zabitler, yeterli olduklarını kanıtlamak için her beş yılda bir idarenin öngördüğü değerlendirme sınavından geçerek, belgelerini yenilemek zorunda olacak. Başarısız olanlar tekrar eğitime tabi tutulacak.
Tayfa sınıfı gemi adamları sınavları ile balıkçı gemisi güverte tayfası sınav komisyonları, sınavın yapıldığı bölgedeki bölge müdürlüğü temsilcisiyle ilgili kurum ve kuruluşlardan birinin sınavın yapıldığı bölgedeki temsilcisinden oluşacak.
Tayfa, balıkçı gemisi güverte tayfası ve güverte ya da makine lostromo sınavlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre, sınavın yapılacağı limanda 300 grostondan büyük bir gemi bulunmaması halinde en büyük gemide yapılma şartı kaldırıldı. Limanda şartlara uygun gemi bulunmaması halinde sınav, uygulamalı sınav ortamına uygun kara tesislerinde yapılacak. Sınav, yılda dört kez gerçekleştirilecek.
Gemi adamları sınavı bundan sonra online sistemle yapılacak. Bir gemi adamı, sınav konularının bazılarından başarılı olamazsa bütünlemeye kalacak. Bütünleme sınav hakkı ancak ilk sınav tarihinden itibaren iki yıl için geçerli olacak ve bu sınavlar sonunda bütünlemeye kalınan derslerden başarılı olunamazsa, daha önce geçilen derslerden de başarısız olunmuş sayılacak.
Online sınavlarda bütünleme sınav hakkı, her ders için ilk sınav tarihinden itibaren iki yıl içinde altı kez olacak. Online sınavlarda gemi adamı, bir ders sınavının üzerinden bir ay geçmeden bütünleme sınavına giremeyecek. Son sınavda tek dersten başarısız olan gemi adamlarına o ders için son sınavdan sonraki ilk sınavda kullanılmak üzere bir hak daha verilecek.
"Deniz subay ve astsubaylar için aranan koşullar"
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ya da Sahil Güvelik Komutanlığından ayrılan subay ve astsubayların ilgili gemi adamlığı yeterliliğine ilişkin şartlarda da değişikliğe gidildi.
Yönetmelikle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yetersizlik ya da disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenlere bir alt dereceden gemi adamı cüzdanı ya da belgesi verilmesi şartı da yürürlükten kaldırıldı.
Yardımcı sınıf gemi adamları arasında yer alan aşçıların, yeterlilik belgesi alabilmesi için 18 yaşını doldurmaları ve en az ilköğretim okulu mezunu olması şartı aranacak.
Gemi güvenlik zabitlerinin, kendi konularıyla ilgili eğitim alması zorunlu olacak. Bu konuda eğitim verecek özel kurumların Milli Eğitim Bakanlığından izin alması gerekecek. Belge almaya hak kazanan gemi adamları, yeterliliklerini kanıtlamak için her 5 yılda bir idarenin öngördüğü sınavı geçerek, belgelerini yenileyecek.