Balıkçılar için genel av yasağı başladı

1 Eylül 2014 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2014-2015 av sezonunda, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girildi. Sektörün gelişimi için destek bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı başladı. Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin konulan birtakım yasak, sınırlama ve yükümlülükler bulunuyor. Balıkçıların tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçlarıyla ilgili bu kurallara uygun avcılık yapmaları zorunlu. 1 Eylül 2014 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2014-2015 av sezonunda, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girildi.

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük bir potansiyel yaratabileceği ve sektörü daha ileri boyutlara taşıyacak, strateji ve destekleme politikalarına ihtiyaç olduğuna işaret edilirken, av yasağının Ege ve Akdeniz’de 1 ya da 15 Mart’a çekilmesi önerisi yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu av sezonunda bazı türlerin avcılığının önceki sezonlarla benzerlik gösterdiğini, palamut, lüfer ve çaçanın av miktarlarında artış görülürken, hamside beklenen avın gerçekleşmediği açıklamasını yaptı. Bakanlık açıklamasında, getirilen kurallara uymak kaydıyla, avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçıların karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabilecekleri, düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığının dönem boyu serbest olduğu bildirildi.

Geçen yıl düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bakanlığımız ile başta Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere denetim yetkisine sahip kurumlarca 2014 yılında su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak toplam 80 bin 728 adet denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde, yasa dışı avcılık yaptığı tespit edilen 29 balıkçı gemisi ile yasal yollardan avlanmayan bin 700 ton su ürününe el konulmuş, 5 bin 261 kişiye 7 milyon 188 bin 880 lira idari para cezası kesilmiştir. Ayrıca 74 balıkçı gemisinin de ruhsatı iptal edilmiştir. Bakanlıkça getirilen kurallara ve yasaklara uyulması balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından büyük önem arz etmektedir.”

Av yasağı Ege ve Akdeniz'de mart ayına çekilsin

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, av yasağının Akdeniz ve Ege bölgelerinde 1 ya da 15 Mart’a çekilmesi önerisinde bulundu. Mart ayının başlarından itibaren balıkçılar tarafından yeni tutulan ve aralarında kolyoz, turna, barbun, izmarit ve sardalyanın da olduğu 12 çeşit balık satın alarak incelediklerini anlatan Gökoğlu, bunların çoğunluğunun yumurta bırakacak balıklar olduğunu gördüklerini söyledi. Gökoğlu, “Akdeniz ve Ege’de mart ayında tutulan bütün balıkların gonadları yumurta dolu. Bu dönemde avlanan her balık çok sayıda yavruyukaybetmek anlamı taşıyor. Karadeniz’de su ısınması Akdeniz’e göre daha geç gerçekleşiyor. Akdeniz’de üremeye girmiş bir balık Karadeniz’de üremeye başlamamış olabilir. Bölgeler arası büyük farklılıklar var. Av yasakları bölgelere göre ayarlanmalı. Akdeniz’de balıkçılar, yumurta bırakacak anaç balıkları tutuyor. Gelecekte belki de çocuklarımıza bu nedenle balık bırakamayacağız. Balıkların denizlerimizde popülasyonu azalıyor. Duyarlı olmalıyız. Av yasakları bölgede 1 ya da 15 Mart’a çekilmeli” dedi.

Türkiye'de kişi başı balık tüketimi 6.3 kilogram

Türkiye’de su ürünleri üretimindeki artışa rağmen kişi başına su ürünleri tüketimi gelişmiş ülkelerin altında. Dünyada kişi başına su ürünleri tüketimi 18.8 kilogram, Avrupa’da 23.3 kilogram, Bulgaristan’da 4.6 kilogram ve Portekiz’de de 61.6 kilogramdır. Kişi başına balık tüketimi 6.3 kilogram olan ülkemizde su ürünleri tüketiminin artırılması gerekiyor.

Sektörü destekleme politikalarına ihtiyaç var

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı yazılı açıklamada, bu dönemin balık üreme zamanı olduğu için büyük önem taşıdığını ifade ederek, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçıların av yasaklarına uyması gerektiğini bildirdi. Bayraktar, kültür balıkçılığının Türkiye’de de dünyada olduğu gibi gelişen bir sektör olduğunu belirterek, ülkenin su kaynakları, modern ve ileri teknoloji varlığı, girişimci ruhu ve her türlü yatırım olanakları ile su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük bir potansiyel yaratabileceğini kaydetti. Bayraktar, sektörü daha ileri boyutlara taşıyacak, stratejilere, projeksiyonlara, destekleme politikalarına ve uygulamalara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.