Balıktan önce sosis sonra cips üretti

Türkiye'nin ilk balık sosisini geliştirip patentle koruma altına alan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. M. Tolga Dinçer, bu kez hiçbir katkı maddesi içermeyen balık cipsi üretmeyi başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP 

İZMİR - Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. M. Tolga Dinçer, balık tüketimini artırmak için geliştirdiği alternatif ürünlere bir yenisini ekledi. Türkiye'nin ilk balık sosisini geliştirip patentle koruma altına alan Dinçer, bu kez hiçbir katkı maddesi içermeyen balık cipsi üretimini başardı. 

Cips ambalajında yapılan analizlerde 45 gün dayandığını hatırlatan Dinçer, analiz periyodunun devam ettiğini belirterek, "Datalara bakacak olursak beklenen raf ömrü 90 gün civarı olarak bekleniyor. Normal bir patates cipsi yüzde 7 protein, yüzde 35 yağ ve yaklaşık yüzde 12 tuz içeriğine sahip. Balık cips ise yüzde 24 protein, yüzde 25 yağ ve yüzde 6 tuz oranı ile sağlıklı bir ürün oldu" dedi.   
3-4 Haziran tarihleri arasında İzmir Swissotel'de gerçekleştirilen Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda projesini ve tadım tanıtımlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Dinçer, "Amacımız, patates cipsi üretim tekniğini kullanarak balık cipsi üretmek. Böylece su ürünleri tüketimini ülke çapında artırmak, avlanan hamsilere, işletme artığı ve ekonomik olmayan türlere katma değer kazandırmak" diye konuştu. 

Balık cipsinin patates unu, tuz, mısır nişastası, su ve balık etinin formülize edilerek elde edilen bir ürün olduğunu anlatan Dinçer, "Elde edilen hamur dondurulma aşamasının ardından 1-2 milimetre kalınlığında kesiliyor. Daha sonra 190 santigrat derecede kızartılarak ürün elde ediliyor. Ürün modifiye atmosfer paketlere aktarılarak piyasaya hazırlandı" dedi. 

Son 10 yılda Türkiye'deki kişi başına düşen cips tüketiminin çok arttığını söyleyen Dinçer, "Cips çeşitleri, bazı benzer ürünler ile birlikte çerez adı altında anılıyor. Çerez pazarının büyüklüğü 2004 yılında 233 milyon dolar iken; bugün pazarın büyüklüğü 2012 itibariyle 800 milyon doları aştı. Bu dolar cinsinden yüzde 343 büyüme anlamına geliyor. Yine 2004 yılında kişi başına düşen cips tüketimi 400 gram iken bu rakam 2012 sonu itibariyle 1 kilogramı yakaladı" bilgisini verdi. 

Türkiye'de giderek artan tüketim değerlerine sahip ürünün sağlıklı balık proteini ile desteklenmesinin gerek ekonomi gerekse tüketici açısından artı bir değer olacağının altını çizen Dinçer,  "Diğer yandan çoklu doymamış yağ asitleri ve bilhassa omega-3 açısından önemli bir tür olması sağlıklı beslenme açısından önemini arttırıyor. Yapılması gereken hazır gıda niteliğinde üretilecek bir ürün ile tüketimini arttırmaktır. Lezzet, dokusal yapı ve koku parametreleri üzerinde yapılmış olan çalışmalarda ürün panelistler tarafından beğeni kazandı. Kızartılmış olan ürün yağ çekmemiş ve baharatlar ile bastırılan balık kokusu sayesinde patates lezzeti ön plana çıkarıldı" dedi.  

Balık cipslerini lezzet, dokusal yapı ve koku parametreleri üzerinde yapılmış olan çalışmalarla beğeni kazandığına dikkat çeken Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kızartılmış olan ürün yağ çekmemiş ve baharatlar ile bastırılan balık kokusu sayesinde patates lezzeti ön plana çıkartıldı." 

Cipste 45 balık materyali var
Cipsin hedef tüketici kitlesinin 7'den 70'e herkes olduğunu aktaran Dinçer, üstelik balık cipsinin üretim maliyeti düşük ve karlı bir ürün olduğunun altını çizdi. 
Bünyesinde yüzde 45 balık materyali içerdiğini belirten Dinçer, ürünün avantajları hakkında şu bilgileri verdi: "Ticari anlamda pazara hazır bir balık ürünüdür. Piyasadaki cipslerle dokusal anlamda benzer ve çıtırdır. Balık kokusu içermeyen, lezzetli Omega 3 (EPA + DHA) içeriği yüksek, katkı içermeyen ürünün hedef tüketici kitlesi 7' den 70'e tüm tüketiciler.  Her tür balıktan üretilebilmektedir. Üretim maliyeti düşük karlı bir üründür."