Balyoz'da 21 kişi hakkında tekrar yakalama emri

Emekli Orgeneral Doğan'ın da aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında tekrar yakalama emri çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilen tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı ile emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında tekrar yakalama emri çıkarıldı.

İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban tarafından 1 Nisan'da tahliyelerine karar verilen şüpheliler, Yurdaer Olcan, Abdullah Dalay, Çetin Doğan, Engin Alan, Ali Semih Çetin, Süha Tanyeri, Bekir Memiş, İzzet Ocak, İhsan Balabanlı, Suat Aytın, Ümit Özcan, Levent Çehreli, Recep Yıldız, Ali Rıza Sözen, Mustafa Önsel, Hanifi Yıldırım, Yüksel Gürcan, Kubilay Aktaş, Musa Fariz, Bülent Tunçay ve Abdullah Zafer Arısoy'un tahliye kararına  soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları itiraz etti.

İtirazı görüşen İstanbul  12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sözkonusu şüphelilerin tekrar yakalanmasına oy birliği ile karar verdi.

Bu arada, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince serbest bırakılan emekli tümgeneral Özer Karabulut'un,tekrar tutuklanması için yapılan itiraz da reddedildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, "Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında tahliye edilen 11'i muvazzaf, 8'i emekli asker toplam 19 şüpheli hakkında yakalama emri çıkarılmasına ilişkin olarak, "Kesinleşen tutuklama kararlarından sonra tutuklama şartlarında şüpheliler lehine yeni olgu ve değişiklikler bulunmaması" ve "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve devam etmesi"ni gerekçe gösterdi.

Olcan ve Dalay hakkında yakalam emri kararı gerekçesi

Mahkeme heyeti, soruşturma kapsamında İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban tarafından, ifadelerinin alınmasının ardından 25 Martta tahliye edilen Korgeneral Yurdaer Olcan ile 28 Mart'ta tahliye edilen Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında soruşturma savcılığınca yapılan tutuklanma talepli itirazı da değerlendirdi.

Bu yönde verdiği kararı da şüpheli avukatlarına dağıtan mahkeme heyeti, kararda şüpheli Olcan ve Dalay'ın üzerine atılı eylemin CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan, "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar"dan olduğunu belirtti.

Soruşturmadaki belge, bilgi, kayıt ve bilirkişi raporlarını göz önüne alan mahkeme heyeti, "suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğunun" anlaşılması nedeniyle itirazı yerinde buldu ve nöbetçi hakimliğinin tahliye kararının kaldırılarak, şüpheli Olcan ile Dalay hakkında yakalama emri çıkarılmasına hükmetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir