Balyozun kısa kararı açıklandı

Anayasa Mahkemesi'nin 230 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararı, internet sitesinde yayımlandı. Kararının ardından Balyoz davasında hüküm giyen 81 sanığın avukatları tahliye talebinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda 230 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararında "kısa kararı"nı internet sitesinde yayımladı. 

230 başvurucunun listesine yer verilen kısa kararda, başvurucuların, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Men suçuna teşebbüsten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülen yargılama ve yargılama sonunda verilen mahkumiyet kararı nedeniyle Anayasa'nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde koruma altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri sürdükleri belirtildi.  

Kararda, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikayetlerin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerin giderilmediğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verildiği bildirildi. 

Şikayetçilerin güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildiği kaydedildi.  

qre.jpg

 

Balyozda 81 sanık tahliye istedi

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ tespitinin ardından Balyoz davası avukatları Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne hükümlü müvekkilleri için yeniden yargılanma ve infazın durdurularak tahliye edilmeleri talebinde bulundu. 

Balyoz Planı davasında hüküm giyen 21 sanığın avukatları, yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebini içeren dilekçelerini Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Daha sonra gelen dilekçelerle birlikte rakam 81'e ulaştı.

Balyoz Planı davasında hüküm giyen 81 sanığın avukatı tarafından  Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verilerek, tahliye, yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması istendi. 

Anayasa Mahkemesi'nin, sanıkların haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından davada hüküm giyen sanıkların avukatları sabah saatlerinden itibaren Kartal'daki Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelerek, taleplerini içeren dilekçelerini ön büroya verdi. 

Aralarında Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiral Serdar Okan Kırçiçek, Tümgeneral Bülent Kocababuç ve Albay Mücahit Erakyol'un da bulunduğu hükümlülerin avukatı, mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için tahliye, infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesini istedi. 

Şu ana kadar mahkemeye başvuranların sayısı 81'e yükseldi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir