Bankalara davalar yolda
Faizleri yüksek tuttukları iddiasıyla soruşturulan 12 bankayı iş dünyası dava bombardımanına tutacak. Ceza kesinleşirse Tüketiciler Birliği ve ANGİAD dava açacak. TÜGİK VE TÜGİAD ise üyelerine avukat desteği verecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim ACAR
Mehmet ALİ BERBER
İSTANBUL - Faizleri ortak belirledikledikleri iddiasıyla soruşturulan 12 bankanın suçu kabul ettikleri şeklinde yorumlanan ifadelerinden sonra gözler Rekabet Kurumu'na (RK) çevrildi. RK'nın vereceği cezaya razı görünen bankalar miktarı azaltmak için kulis yaparken, işadamları ve tüketiciler tazminat davası açmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bankalar, kredi faizini yüksek, mevduat faizini düşük tutmak için kartel oluşturdukları tespit edilirse cirolarının yüzde 4'üne kadar ceza alacak. Toplam 1 milyar liralık cezaya razı oldukları yönünde kulis yapmaya başlayan bankaları şimdi de vatandaş ve iş dünyasının açacağı tazminat davalarının endişesi sardı. Rekabeti Koruma Kanunu, rekabeti bozarak haksız kazanç sağlayanları, bu kazançlarının 3 katı kadar tazminata mahkum ediyor. Bankaların verdikleri ifadeleri 'suçu kabul ettiler' şeklinde yorumlayan işadamı örgütleri tazminat davaları için kolları sıvadı. İşadamları, yüksek faizle paralarının ceplerinden 'çalındığını' belirterek bankalardan fazladan ödenen kısmın tahsil edilmesini isteyecek. Kredi kartı aidatı, hesap işletim ücretleri ve yüksek kredi faizleri nedeniyle mağdur olan tüketiciler de dava açmaya hazırlanıyor. Tüketici dernekleri avukatlarını seferber etmeye başladı.
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, bankaların yüksek faizlerle işadamlarını sıkıntıya soktuklarını uzun zamandır söylediklerini belirterek, "Bugün ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz. Üyelerimize dava süreçlerinde destek vereceğiz" dedi.
TÜGİK çatısı altındaki Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Abdullah Değer de, dava açacak ilk isimler arasında olacaklarını belirtti. "İfadelere bakıldığında bankaların işadamlarının parasını çaldığını gördük" diyen Değer, şöyle konuştu: "Bankalar her ne kadar kartel konusunu reddetseler de faizi yüksek tuttukları açık. Biz Rekabet Kurulu'nun nihai kararını bekliyoruz. Ankara Barosu ile davalar üzerinde çalışıyoruz." Baroda avukat ordusunun işadamlarından gelen şikâyetleri alacağını söyleyen Değer, şirketlerin yüksek faiz nedeniyle ne kadar zarar gördüklerinin hesabını yaptığını vurguladı. Değer, "Karar çıkınca süreç başlayacak" dedi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, dernek olarak dava açma düşüncelerinin olmadığını ancak mağdur olduğunu belirten üyelerine hukuki destek vereceklerini belirtti. Yücelen, "Üyelerimizin büyük kısmı yüksek faiz nedeniyle zarar gördü. Eğer hukuk mücadelesine girerlerse onlara destek olacağız" dedi.
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da, RK'nın bankalara ceza vermesi durumunda 'kesinlikle' dava açılacağını söyledi. İlk davayı birlik olarak açacaklarını, tüketicilere de destek vereceklerini belirten Kaya, "Aslında sıkıntı çok daha büyük boyutlarda. Yüksek faizler nedeniyle kara listeye giren ve iflas edenlerin itibar davaları da gündeme gelecek" diye konuştu.
SABAH Gazetesi'nin haberidir.
sabah.com.tr'den alınmıştır.