Bankaların 'internet' müşterisi 1.9 milyon arttı

İnternet bankacılığını kullanan aktif müşteri son bir yılda 1,9 milyon kişi arttı, yatırım işleminde hacim ise 8 milyar TL azaldı. İnternette en çok yapılan işlem EFT ve havale.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği, üye 25 bankanın bilgilerinden oluşturduğu raporda bireysel ve kurumsal/tüzel müşteri ayrımında internet bankacılığı istatistikleri, il bazında aktif müşteri sayılarının dağılımı ile mobil bankacılık hizmeti veren 11 banka verisinden oluşan istatistikleri yayımladı.

Buna göre internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı, Aralık 2011 itibariyle, 18,1 milyon oldu. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 10,4 milyon.

Ekim-Aralık 2011 döneminde, toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 912 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 778 bin kişi artış oldu.

Raporun orijinal tam metni için tıklayın

İnternet müşterisi döviz alıp satıyor

Aynı dönemde internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11,4 milyon adet yatırım işleminin hacmi 89,9 milyar TL oldu. Rakamda, bir önceki dönem olan Temmuz-Eylül'e göre 8 milyar TL azalış gözleniyor.

Son çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 24,2 milyar TL tutarı ile (2,4 milyon adet işlem) döviz işlemleri aldı. Bunu yatırım fonları işlemleri, gerçekleşen hisse senedi işlemleri ve vadeli hesaplar izledi.

Para transferi en çok kullanılan işlem

Yılın son çeyreğinde internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 90 milyon, tutarı ise 322 milyar TL oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri bu işlem hacminin yüzde 86’sını oluşturuyor.

İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,4 bin adet artarken, bir önceki üç aylık döneme göre 8,6 bin adet arttı. Toplam işlem hacmi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 107 milyar TL, bir önceki üç aylık döneme göre ise 14 milyar TL arttı.

En yoğun kullanım 3 büyükşehirde

İnternet bankacılığı hizmetlerini kullanan aktif kurumsal/tüzel müşterilerin yüzde 38’i ile aktif bireysel müşterilerin yüzde 33’ü İstanbul’da bulunuyor. Bunu her iki müşteri grubunda da Ankara ve İzmir illeri takip ediyor.

Mobil müşteri sayısı 1.27 milyon

Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış müşteri sayısı Aralık 2011 itibariyle, yaklaşık 1 milyon 274 bin kişi. Bunların 446 bini (yüzde 35’i) Ekim-Aralık 2011 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmıştır. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise 643 bin. Ekim-Aralık 2011 döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 376 bin adet yatırım işleminin hacmi 1.494 milyon TL oldu.

Ekim-Aralık 2011 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 2,2 milyon, tutarı ise 2,5 milyar TL oldu. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 86’sını oluşturuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir