Başa düşen saksının tazminatı 6 bin lira
Başına saksı düşen İngiliz turist açtığı davadan 6 bin lira tazminat kazandı.
ANTALYA/İZMİR - Antalya'nın Manavgat ilçesinde, fırtınalı havada başına saksı düşen İngiliz turistin açtığı davada, mahkeme, teras duvarına saksı koyan vatandaşı "fırtınalı havada tedbir almadığı, tedbirsizlik sonucu yaralanmaya sebebiyet verdiği" gerekçesiyle 6 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.
Davayı açan İngiliz turist Bernard Paul Nash'ın İzmir Barosu'na kayıtlı avukatı Barış Kaşka'dan alınan bilgiye göre, Nash, Şubat 2010'da Antalya Caddesi'nde eşiyle yürürken, başına saksı düştü. Yaralanan Nash, ambulansla kaldırıldığı hastanede 1 gün müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edildi.
Nash, mahkemeye başvurarak, olayın meydana geldiği yerde evinin terasında çiçek yetiştiren S.Ü. aleyhine, tazminat davası açtı.
Manavgat 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, S.Ü, teras katında saksıda çiçek yetiştirdiğini, ancak saksıların etrafında 80 santimetre yüksekliğinde teras duvarının olduğunu, kendisinin bir kusurunun bulunmadığını savundu.
Mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi, olay yerinde ve terasta yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporda, "Duvarın üzerine saksı konulduğu ve şiddetli rüzgarla birlikte aşağı düşmüş olduğu kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verdi.
Rüzgar, fırtına, hortumun "meteorolojik ve hidrolojik karakterli doğal afetler"den sayıldığı ve bu durumlarda tedbirli, bilinçli ve hazırlıklı olmak gerekildiği belirtilen bilirkişi raporunda, şu görüşlere yer verildi:
"Şiddetli rüzgarın 20 santimetre çapındaki saksıyı sürükleyip düşüreceğini düşünmeden, saksıyı teras duvarı üzerinde koyarak dikkatsiz ve tedbirsiz davranan davalıların bu olayın oluşumunda yüzde 70 kusurlu oldukları; kötü hava şartlarının bir gün önce bilindiği ilk ve orta okulların bu tarihte tatil edildiği halde, fırtına esnasında güçlü görünen bir yere sığınacağı yerde, tedbir almadan olay yerinde yürüyen davacının bu olayın oluşumunda yüzde 30 kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır."
Mahkeme, S.Ü'yü "fırtınalı havada tedbir almadığı, tedbirsizlik sonucu yaralanmaya sebebiyet verdiği" gerekçesiyle bin lira maddi, 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. S.Ü'ye ayrıca 3 bin lira adli para cezası verildi.
Avukat Barış Kaşka, mahkeme kararının "Türkiye'de emsal niteliği taşıyacak, örnek bir karar" olduğunu söyledi.
Düzensiz konulan tabela ve saksıların görüntü kirliliğine yol açmanın yanı sıra, can güvenliği açısından önemli tehlike oluşturduğunu belirten Kaşka, "Bu karar, balkon ve teraslara konulan saksılar ya da binalara asılan tabelalarla ilgili ev ve iş yeri sahiplerinin sorumluluğunu gösterip, tedbir almaları gerektiğini belgeliyor. Aynı zamanda yaşam kalitesine ve güvenliğe verilmesi gereken önemi de ortaya koyuyor" diye konuştu.