Başarı, genç kuşakların eseri!
KAYSERİ'den / Mahmut SABAH
İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre, Kayseri'de faaliyet gösteren firmalardan 34'ü Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Bu firmaların 12'si ilk 500'ler, 22'si ise ikinci 500'ler arasında. Kayseri dışındaki Kayserililere ait kuruluşlarla bu sayı nerede ise ikiye katlanıyor.
Doksanlı yılların sonunda, ilk 500 büyük arasında Kayseri'den 10 firma vardı. 2007 yılında bu sayı 17'ye çıktı. Son ekonomik krizde ise önce 14'e, ardından da 12'ye geriledi. Adlarını ikinci 500'ler arasına yazdırma başarısı gösteren firmalar, tıpkı ilk 500'lerde yarışan kuruluşlar gibi zorluklara göğüs gererek geldiler bugünlere… O nedenle listedeki yerlerinden ziyade, ekonominin dikenli yollarından geçerek bugün yüz ağartan bir konuma gelmiş olmaları çok önemli. Bir başka deyişle, ulaşılan başarı daha parlak bir gelecek vaat eden girişimci genç kuşakların eseri. Nitekim, ciddi sorunlara rağmen riskten çekinmeyen genç sanayiciler, sadece rekabetin püf noktalarını özümsemekle kalmıyor, çıtayı daha yükseklere taşıyabilmenin uğraşını da veriyorlar.
Evet; İSO'nun 'ikinci lig' klasmanında atağa kalkarak yükselişe geçen Kayseri, Anadolu'nun "parlayan yıldızı". Nitekim, geçen yıl listede kendine 12 firma ile yer edinmişken, bu yıl sayıyı neredeyse ikiye katlayarak 22'ye çıkarması, ulaşılan bu imajın en somut kanıtı. 22 firma, merkezi Kayseri'de bulunan firmaların yanı sıra burada üretim yapan firmaları da kapsıyor.
Listenin tepesinde geçen yılın 6'ncısı Erbosan var. Yataş, tıpkı Erbosan gibi üretimden satışlarda sektörünün şampiyonu. Karlılık ve katma değerde Özkoyuncu Madencilik ile Kayseri Elektrik Üretim ve Çinko Kurşun Metal Sanayi Çinkom'u görüyoruz. Tabii, katma değerde Saray Halı'yı da unutmamak gerekiyor.Kayseri'nin sinai üretimde iddialı olduğu üç sektör var. Bunlar sırasıyla tekstil, mobilya ve elektrikli ev aletleri sektörleri. İkinci 500'lerdeki firma sayısının yüzde 68 oranında artırmasında, tekstil işletmelerinin etkin rol oynadığı bir gerçek. Nitekim 22 firmanın 9'unu tekstil üreticileri oluşturuyor. Ne var ki, bu sektörlerde, özellikle de tekstilde zaman zaman, ciddi sorunlar yaşanıyor. Sektörün önderlerinden Sami Yangın'ın tanımı ile bunlar genelde yapısal oluşumdaki noksanlıklardan kaynaklanan sorunlar. Örneğin; kapasite fazlası sorun yaratabiliyor. Katma değeri daha yüksek "nihai ürün" üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Dahası; teknolojik gelişimde sorunlar var.
Kısacası, Kayseri teknoloji ağırlıklı yatırımlara yönelmek ve üretimdeki alışılagelmiş klasik yapılanmaya çekidüzen vermek durumunda. Zira, sadece üretmek ve istihdam yaratmak yetmiyor, üretilenin kalitesini de hep ön planda tutmak gerekiyor. Şurası bir gerçek ki; yaşanan olumsuzluklara rağmen, Kayseri Türk sanayi sektöründe kendini kanıtlamış yeni bir soluk, yeni bir umut. Dilerim bu soluk hiç eksilmez.