Başbakan Erdoğan "PKK'lı infazı"nı yorumladı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DAKAR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Paris'te PKK kurucularından Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kişinin öldürüldüğü saldırının bir iç hesaplaşma ya da terörle mücadele sürecine karşı provokatif bir eylem olabileceğini belirterek, "Olayın aydınlanmasını beklemek lazım. Aydınlanmasını beklemeden bir yorumun içerisine girmek yanlış olur" dedi.
Afrika ziyaretleri çerçevesinde Senegal'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Paris'te PKK kurucularından Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kişinin öldürüldüğü saldırıyı değerlendiren Erdoğan, "Şu anda ülkemin dışındayım ama dünyada artık her şey haberleşmede olsun, iletişimde olsun çok çok yakın. Fakat gördüğüm kadarıyla olayın önce aydınlanmasını beklemek lazım. Aydınlanmasını beklemeden hemen bir yorumun içerisine girmek, yanlış olur. Bu bir iç hesaplaşma olabilir. Bunun yanında, şu anda teröre karşı bizim vermiş olduğumuz bir mücadele var, bir mesafe almak istiyoruz. Fakat bunu arzu etmeyenler de var. Bunlar tarafından da böyle bir provakatif ve çaplı bir girişim de olabilir. Bundan dolayı yine de sabırlı olup aydınlanmasını beklemekte çok fayda var diye düşünüyorum. Ve tabi biz, terörle mücadeleye yönelik, iyi niyetli adımlarımızı atmaya devam edeceğiz, ta ki netice alana kadar" diye konuştu.
Erdoğan, "Suriye'ye giden özel temsilci Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın geçici hükümet sürecinde yer alması ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Bu konudaki yorumunuzu alabilir miyiz?" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
"Şu açık ve net şekilde ortada: Artık Suriye halkının Beşar Esad'a vermiş olduğu mühlet dolmuştur ve geçmiştir de. Ben Suriye halkının vermiş olduğu varlık mücadelesini bunun çok açık bir ispatı olarak görüyorum. Yokluk içinde böyle bir mücadeleyi verenler ve ülkemde şu anda misafir ettiğimiz sığınmacıların arasına gittiğimde de bunu çok açık ve net şekilde görüyorum. Düşünün 60 bin Suriyeliyi öldüren bir insanın Suriye'de hala ‘Ben burada Cumhurbaşkanı olacağım' deme hakkı olabilir mi? Dünyanın hangi demokratik sistemi böyle bir şeyi kabul edebilir? Bu mümkün değil. Beşar Esad şu anda bir devlet terörü estirmektedir. Bu imkanlar elinden kaybolduğu anda Esad'ın Suriye'de kalacak yeri bile olmaz."
Esad'ın dünya kendisine karşı durduğu halde hala ‘Ben varım' diyerek o koltuğu bırakmama gayretinde olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ben süresinin çok da fazla olmadığına inanıyorum ama ‘Bu, şu kadardır' diyemem. Çünkü hiçbir zaman zulüm ile abad olunmaz ve zalimler de bu koltuklarda baki olmaz" diye konuştu. Erdoğan, başka bir soru üzerine Türkiye'de turistlik vizeyle yaşayan Senegal vatandaşlarının çalışmalarının vizelerin tamamının kaldırılması noktasında bir adım atılması halinde mümkün olabileceğini kaydetti.