Başbakan Erdoğan'a Kral Faysal ödülü
Başbakan, Arap dünyasının Nobel ödülü olarak görülen "Kral Faysal ödülü"ne layık görüldü
CİDDE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her yıl geleneksel olarak verilen ve Arap dünyasının Nobel ödülü olarak görülen "Kral Faysal ödülü"ne layık görüldü.
Riyad'ta Kral Faysal Fonu tarafından düzenlenen bir toplantı ile ödüllere layık görülenler açıklandı.
Ödüller, dünyada pozitif farklılıklar oluşturan, İslam dünyasına ve İslama hizmet edenlere, matematik, kimya, fizik, biyoloji gibi dallarda bilim adamlarına veriliyor.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri ve Kral Faysal ödülleri jüri üyesi Ekmeleddin İhsanoğlu, AA muhabirine ABD'den telefonla yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ödül almasından dolayı tebrik ettiğini ifade ederek ve şöyle konuştu:
"Bu bizim için çok sevindirici bir karardır. Bu ödül, İslam dünyasının en yüksek ödülü olarak şimdiye kadar İslama en büyük hizmet edenlere verilen bir ödüldür. Bu yıl sayın başbakanımıza verilmiş olması, onun önemli katkılarının ve fevkalede başarılarının takdirle karşılanmış olmasının neticesidir. 5 yıldan bu yana bu jürinin bir üyesi olarak bu seferki heyecanı ilk defa yaşıyorum. Adaylar arasında sayın başbakanın ismi büyük bir heyecan yarattı."
İhsanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam dünyasında erdemli bir liderlik örneği gösterdiğini, başarılı, ekonomik, kültürel kalkınmayı sağlayarak Türkiye'de gerçek bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdiğini söyledi. İKT Genel Sekreteri, Erdoğan'ın Türkiye'yi, sanayileşmiş, iktisaden kalkınmış ülkelerin seviyesine ulaştırdığını ve bütün bunları yaparken demokrasiye ve adalet duygusuna sahip olduğunu belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İslam dünyasının haklı davalarına ve özellikle Filistin halkının haklı davasına önemli katkı sağladığını ifade eden İhsanoğlu, Erdoğan'ın, medeniyetler ittifakının kurulmasındaki katkılarını hatırlattı, bunu, bütün dünyaya açılarak işbirliği ve uluslararası anlayışın idraki içinde yaptığını, bundan dolayı Türkiye'ye İslam coğrafyasında, uluslararası seviyelerde önemli bir yer takdir edildiğini kaydetti. İhsanoğlu, "İşte tüm bu nedenlerden dolayı bu ödülün Sayın Başbakan Erdoğan'a verildiğini söylemek istiyorum. Bu jürinin üyesi olmaktan dolayı çok büyük bir şeref duydum, onur duydum" diye konuştu.
Arap dünyasının nobeli
1976 yılında kurulan Kral Faysal Fonu tarafından verilen ve dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan, Arap dünyasının Nobel'i olarak bilinen "Kral Faysal" ödülü ilk kez 1979 yılında 5 ayrı dalda verilmeye başlandı.
İslam hizmeti, İslami araştırmaları, Edebi ve Arapça araştırmalar, bilim ve tıp ödülü adı altında 5 ayrı dalda verilen ödülleri alanlardan 9 kişinin daha sonra Nobel ödülünü almaları, Kral Faysal Fonu yetkilileri tarafından övünç kaynağı olarak gösteriliyor. Kazananlar hiç bir dini inanç ve milli görüşleri nedeniyle reddedilmiyor.
Kral Faysal ödülüne layık görülenlerin belirlenilmesinde tek kriterin kalite ve mükemmellik olduğuna işaret ediliyor. Ödüle layık görülenler Ocak ayında açıklanıyor ve bu açıklamadan 2 ay kadar sonra ödüller Riyad'ta düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor. Ödül olarak el yazması ile sertifika, 24 ayar değerinde hatıra madalyası, 200 gram altın madalyon ve 200 bin dolar para ödülü veriliyor.
Uluslararası Kral Faysal ödülüne daha önce layık görülen bazı isimler şöyle; Tataristan Devlet Başkanı Mintimer Şaripoviç Şaymev, Mısırlın profesör Rüşdi Hifni Raşid, Faslı Profesür Muhammed El Ömeri, Mısırlı profesör Mustafa Nasif, Kanadalı profesör Fernand Labrie ve Amerikalı profesör Patrick Craig Walsh, İngiliz profesör James Fraser Stoddart, Almanya;dan profesör Fuat Sezgin, Bosna Hersek'in eski Devlet Başkanı İzzet Aliye Begoviç, Katar;dan Yusuf El Kardavi, Senegal Cumhurbaşkanı Abdou Diouf, İngiliz profesör Semir Zeki.
"Ödül, siyasi ve idari başarı ve İslam dünyasında liderlik özellikleri nedeni ile verildi"
Kral Faysal Fonu Genel Sekreteri Dr. Abdullah El Useymin "Başbakan Erdoğan'a bu ödül siyasi ve idari başarı, aynı zamanda İslam dünyasında liderlik özellikleri nedeni ile verilmiştir" dedi.
Suudi Arabistan resmi haber Ajansı SPA tarafından duyurulan ödül haberi tüm Suudi Arabistan gazetelerinde geniş şekilde yer alırken, Erdoğan'ın öncelikle İstanbul'un gelişimine nasıl katkıda bulunduğu anlatıldı. Erdoğan'ın Başbakan seçilmesinin ardından ülkesinde ciddi reformlar yapan birisi olarak kendisini gösterdiği vurgulandı.
Ülkesini ekonomik ve endüstriyel olarak dünyanın lider ülkeleri arasına soktuğu dile getirilen Başbakan Erdoğan'ın, bunları yaparken demokrasi ve adalet anlayışından asla vaz geçmediği kaydedildi.
Başbakan'ın İslam dünyasında Müslümanların güçlü savunucusu, özellikle Filistin insanının en büyük savunucusu olduğuna da vurgu yapılan resmi açıklamada Erdoğan'ın başarıları övünç ile anlatıldı.
Bu yılın diğer ödülleri
Kral Faysal ödülleri ayrıca bu sene 3 dalda daha verildi. Cezayir'den Profesör Abdurrahman El Huvari, Lübnanlı Profesör Remzi Münir Balabakki Arap dili ve Edebiyatı ödülünü paylaştılar.
Bilim dalında Matematikte Kral Faysal ödülünü Amerikalı Profesör Enrico Bombieri ile Avustralyalı Profesör Terence Chi-Shen beraber aldılar.
Tıp ödülünü Alman Profesör Reinhod Ganz ile Kanadalı Profesör Jean-Pierre Pelletier, Profesör Johanne Martel Pelletier ortak almaya hak kazandılar.
Prens Halid el Faysal Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a ve ailesine ödül töreninin gerçekleşmesinden ve insanlığa gözel hizmetler yapılmasından dolayı teşekkür etti.
Uluslararası Kral Faysal ödülüne daha önce layık görülen bazı isimler şöyle; Tataristan Devlet Başkanı Mintimer Şaripoviç Şaymev, Mısırlı profesör Rüşdi Hifni Raşid, Faslı Profesör Muhammed El Ömeri, Mısırlı profesör Mustafa Nasif, Kanadalı profesör Fernand Labrie ve Amerikalı profesör Patrick Craig Walsh, İngiliz profesör James Fraser Stoddart, Türk profesör Fuat Sezgin, Bosna-Hersek'in merhum Cumhurbaşkanı İzzet Aliye Begoviç, Katar;dan Yusuf El Kardavi, Senegal Cumhurbaşkanı Abdou Diouf, İngiliz profesör Semir Zeki.