Başbakan: Maaşını verdiğin köşe yazarına hakim ol

Erdoğan, köşeyazarlarına ve medya patronlarına yüklendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Medyayı sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, "Eski alışkanlıkları depreşen, talimatla manşet atan Türkiye'yi bir yangın yeri gibi gösterip ellerinde körüklerle sağa sola koşuşturan medyanın tahriklerine gelmeyeceğiz" dedi. Meclis'teki eleştirilere de cevap veren Başbakan, "Hukuk yalama olmaz. Siz yasaları yalama ettiniz. Yasalar yalama oldu" dedi.

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, medyayı ağır bir dille eleştirdi. "Muhalefetin tahriklerine gelmeyeceklerini" ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Eski alışkanları depreşen, talimatla manşet atan Türkiye'yi bir yangın yeri gibi gösterip ellerinde körüklerle sağa sola koşuşturan medyanın tahriklerine gelmeyeceğiz. Düşünün dün Cumhurbaşkanımızın başkanlığında üçlü bir zirve, toplantı yaptık. Şimdi ona bile garip yorumlar getiriyorlar. Öyle çirkin yorumlar getiriyorlar ki akla hayale gelmez şeyler. Ya siz bu ülkeye yardımcı mı olacaksınız, yoksa bu ülkede hala ortamı kızıştırmanın gayreti içinde mi olacaksınız? Bir Cumhurbaşkanı'nın, ülkenin Başbakan'ı, Genelkurmay Başkanı'nı çağırmak suretiyle biraraya gelmesi, bir değerlendirme yapması yanlış bir şey mi? Diğer kurumların başkanlarını çağırıp onlarla görüşmesi yanlış bir şey mi? Bunlar Anayasa ile Cumhurbaşkanına verilmiş yetkiler, haklar. Bunu bile alıp garip garip köşelerinde yorumluyorlar.

Ben de şimdi o gazetelerin patronlarına sesleniyorum, 'Ne yapayım köşe yazarı, hakim olamıyorum' diyemezsin. 'Sen bunun sorumlususun arkadaş' diyeceksin. Niye, çünkü bu ülkeyi germeye, bu ülkede ekonomiyi germeye kimsenin hakkı yok. Buna biz de müsaade etmeyiz. Çünkü bir anda dengelerin ekonomik olarak ne hale geldiği ortaya çıkıyor. O zaman köşende yazı yazanın maaşını sen veriyorsun. Yarın feryat etmeye geldiği zaman da feryat etmeye hakkın yok. Çünkü biz bu ülkenin ekonomik noktadaki gelişmesini 'önce insan' diyerek ele aldık. Bir taraftan geleceksin hükümete vuracaksın, 'niye ücretler böyle' diyeceksin. Öbür taraftan ekonominin çökmesi için de köşe yazarlarınla her şeyinle elinden geleni yapacaksın. Eğer şurada yüzde 6.5 puan sadece piyasalar düşüyorsa bunun sebebinin kimler olduğu ortadadır. Onun içinde ben diyorum ki lütfen herkes çizgisini iyi bilmeli. Bu noktada ben uyarımı yapıyorum yapmak zorundayım. "

"Dükkanda sana yer yok"

Başbakan Erdoğan, köşe yazarlarının kendisini eleştirebileceğini bunun hakları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ancak ben de uyarımı yapmak zorundayım. Çünkü herkes yerini, konumunu gayet iyi bilmelidir. Ve bu ülkeyi de germeye hakları yoktur, 'Cumhurbaşkanı ile bu görüşmeyi üçlü olarak nasıl yaparlarmış, Genelkurmay Başkanı oraya nasıl gidermiş, Genelkurmay Başkanı'nın katıldığı bir toplantıya nasıl Cumhurbaşkanlığı zirvesi denirmiş'. Böyle saçma şeyler olur mu? Bunlar edebe, adaba hiçbir şeye sığmaz. Bir ülkenin yönetiminde bu tür anlayışların yeri olamaz. Herkes fikrini söylemekte serbesttir. Gayet güzel de böyle belirlenmiş şeyler var. Tabii serbest, söyle doğru. Ama o insanlara da o kalemleri teslim edenler der ki 'kusura bakma kardeşim bizim dükkanda sana yer yok'. Çünkü herkes vitrinine layık olanını koyar. Çünkü her zamankinden daha çok birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var. Bize gelip birlik, beraberlik tavsiyesinde bulunanlar önce kendileri şöyle bir baksınlar. Önce bu birliği, beraberliği tesis etmek için neler yapacağız bunu önce bir kendilerinin de değerlendirmesi lazım. Siz bunu yapmayacaksınız, bizden isteyeceksiniz. Biz ne yapacağız. Ben teşkilatımın içerisinde bütün ekibimle bunu tesis etmek için, ülkede bunu gerçekleştirebilmek için elimizden geleni büyük oranda hallederiz eyvallah ama Türkiye genelinde bunun dalgasını medya büyük ölçüde başarıyor."

Sırrı Sakık'a yanıt verdi

Kesin bir dille erken seçim olmayacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin genel seçime 2011 yılının ortalarında gideceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan konuşmasında, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın dün TBMM Genel Kurulu'nda söylediği sözleri değerlendirdi. Parlamentoda olanları, Türk milletinin izleyip gördüğünü kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Dün Parlamentoda birisi şöyle bir ifade kullanıyor: 'AK Parti Genel Başkanı, Başbakan dedi ki gensoru yalama oldu. Gensoru değil, hukuk yalama oldu' diyor. Buradan kendisine şunu hatırlatmak istiyorum. Hukuk yalama olmaz. Siz yasaları yalama ettiniz. Yasalar yalama oldu.

Hukuk farklı bir konudur, yasalar farklı bir konudur. Önce bunu iyi bil. Tahlil et, talim et, ondan sonra milletin karşısında bunu öyle oku. Hukuk doğuştandır. Yasalar sonradandır. Bunu bir defa iyi kavramamız lazım. İnsan, haklarıyla doğar. Haklarını kimse alamaz. Ha gasp ederler... Onun hesabını da verirler. Ama yasalar öyle değil. Yasalar, işte görüyorsunuz nasıl yalama oldular."

Kapanan kepenkler, açılan kepenkler

Medyayı 'olumsuz haberleri büyütmekle' suçlayan Başbakan Erdoğan, bir taraftan kepenkler kapanırken, bir taraftan da açıldığını, bunlardan da haber verilmesini istedi. Başbakan "Bazen bakıyorsunuz muhalefet konuşuyor. 'Kepenkler kapanıyor' diyor. Yahu dürüst olun, doğru konuşun. Kapanan kepenkler olabilir. Bu tarih boyunca her zaman vardı. Ne kadar açılıyor bir de onu söyle. Bu ülkede bir kapanıyorsa en az üç açılıyor. Bu resmi rakamlarla belli. Bunu niye konuşmuyorsunuz? Onlar sadece bardağın boş tarafını gösteriyor. Doluyu göster doluyu. Bunu göster. Gösteremez." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir