Başbakan: Memur alımı yapacağız

Başkanlık sistemine olumlu baktığını belirten Erdoğan, halkın kabul etmesi halinde adım atılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emekli olacak devlet memurlarının yerine alım yapılması gerektiğini belirterek, "Nerede eksiğimiz varsa buralarda istihdam olanağı sağlayacağız. Ciddi sayıda bir alımı burada başaracağız" dedi.

Erdoğan, memur alımlarını popülizm olsun diye yapmayacaklarını, şu anda emekli olacak devlet memurları yerine alım yapılması gerektiğini belirtti.

Belli eğitimi almış gençlerin artık ciddi sayılara yükselmeye başladığını, lise mezunu işsiz sayısının da çok fazla olduğunu söyleyen Erdoğan, nerede eksik varsa buralarda istihdam olanağı sağlanacağını ifade etti. Erdoğan, "Tüm bunları yaparken de ciddi sayıda bir alımı başaracağız" diye konuştu.

Başkanlık sistemine yeşil ışık

Erdoğan, sistemin rahat çalışması, daha verimli neticeler alma noktasında başkanlık sistemine olumlu baktığını söyledi.

ATV'de yayınlanan "Başbakan İle Gündem" programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bir siyasi lider başkanlık sistemi yaklaşımınız nedir?" sorusuna "Olumludur" yanıtını verdi.

Sistemin rahat çalışması açısından bu olaya sıcak baktığını anlatan Başbakan Erdoğan, sistemin rahat çalışması, daha verimli neticeler alma noktasında ABD'deki uygulamaya bakılabileceğini söyledi.

Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Belki Türkiye'nin gündemine yeniden başkanlık sistemi gelecek. Yepyeni bir anayasayla, halkımız bize bu yetkiyi verirse bunlar gündeme gelebilir ve bunlar tartışılabilir, konuşulabilir. Başkanlık sisteminin en önemli özelliği, orada kongre, parlamento çok daha etkili hale gelecektir. Ama şu anda durum pek böyle değil. Bakın görüyoruz, 411 çıkıyor ama 411'in aldığı karar atanmışlar tarafından oluşmuş bir kurumda önü kesiliyor.

Eğer biz gerçek anlamda hakikaten kuvvetler ayrılığını savunuyorsak, gerçek anlamda kuvvetler ayrılığı orada var. 'Yarın şöyle olacak' deme hakkını kimse kendinde bulmamalı. Şahsımla alakalı ben bu alanda (başkanlık sistemi) şu anda bir şey söylemem, söyleyemem. Başbakanlığımın ilk yıllarında, biz çok ciddi sıkıntılar çektik. Bizim bütün yetkilerimiz adeta kesiliyordu. Bir çok şey Meclis'ten geçiyor ondan sonra devamlı engelleniyordu. Dedik ki 'herkes bu dokunulmazlık zırhından çıksın'. Sadece bunu siyasiye değil, yargı, yürütme, yasama, herkese istinasız bu olsun.

Ama bunu sen sadece yasama ve yürütme organının mensuplarına böyle bir uygulamayı getirirsen ülkenin geleceği tehlikeye girer.

Erdoğan, "Sizin kafanızda bir proje olduğu çok belli" sözleri üzerine, "Model var tabii" dedi. Anayasanın bu yönde değiştirilmesinde bir zorunluluk görüp görmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, 2011'den sonraki süreçte bunu halka götürebileceklerini, halkın kabul etmesi halinde bu adımın atılacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir