Başbakan New York'ta

Erdoğan, New York'ta, ABD'deki önemli Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ANA" ile yerel saatle 19.10, TSİ 02.10'da ABD'nin New York kentine geldi.

Recep Tayyip Erdoğan'ı, John Fitzgerald Kennedy Havalimanı'nda Türkiye'nin Washington Büyükleçisi Nabi Şensoy ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ile öteki ilgililer karşıladı.

Erdoğan, Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti

Erdoğan, New York'ta, ABD'deki önemli Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti.

Başbakan Erdoğan, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G-20 zirvesi nedeniyle geldiği ABD'de, New York'ta ilk görüşmesini yaptı.

Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte geldiği New York'ta kaldığı The Plaza Oteli'nde, aralarında Abraham Foxman'ın ulusal direktörlüğünü yaptığı "İnkar ve İftiraya Karşı Birlik" (Anti-Defamation League-ADL) kuruluşunun da bulunduğu New York ve Washington merkezli önemli Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü.

Toplantının iyi geçtiği, Yahudi cemaati temsilcilerinin Başbakan Erdoğan'a çeşitli konularda soru sordukları öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, toplantıda, eşbaşkanlığını ABD'nin yaptığı AGİT Minsk grubunun Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi sürecine katkısının önemli olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinde bu grubun daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Musevi kuruluşları, Başbakan Erdoğan'a Orta Doğu bölgesindeki kitle imha silahlarının yayılmasından ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Yahudi soykırımını yadsıdığı konuşmalardan kaygı duyduklarını belirtti, Erdoğan da Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada her türlü kitle imha silahına ve nükleer silaha karşı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, İran ile yaptıkları görüşmelerde İran tarafının Türkiye'ye nükleer programını barışçıl amaçlarla yürüttüğünü anlattığını ve Türkiye'nin de nükleer silahlara karşı olduğunu bu görüşmelerde her zaman ifade ettiğini kaydetti.

arı temsilcilerin Başbakan Erdoğan'a İsrail'i yakında ziyaret etmesinin gündemde olup olmadığını sorunca Erdoğan'ın henüz kesinleşmiş birşey olmadığını, ancak BM Genel Kurul toplantıları sırasında Türk ve İsrail dışişleri bakanlarının her an görüşebileceklerini söylediği belirtildi.

Erdoğan'ın toplantıda İsrail ile Suriye arasında daha önce Türkiye'nin aracılığında yapılan dolaylı görüşmeler konusunda ise belli bir noktaya kadar ilerleyen, ancak İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle duran bu süreci Türkiye'nin iki tarafın da talebi olması halinde devam ettirme konusunda elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi.

Bu arada, Musevi temsilcilerin Erdoğan'a, İstanbul'daki Yahudi cemaatinin Türkiye'de ders yılının başında okullarda ayrımcılığın kaldırılması ve ilk derste dil, din ve ırk ayrımcılığına karşı saygı, sevgi ve hoşgörü konusunun işlenmesiyle ilgili "ilk ders genelgesini" çok olumlu karşıladıklarını söyledikleri de öğrenildi.

Kalabalık bir Musevi grubunun katıldığının gözlemlendiği toplantıda, Erdoğan'ın Museviler'in yeni yıllarını kutladığı bildirildi.

Davutoğlu'nun temasları

Bu arada Başbakan Erdoğan ile birlikte New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu'nun da New York'taki ilk görüşmesini, AB dönem başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve AB'nin gelecek dönem başkanı olacak İspanya'nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile yaptığı öğrenildi.

New York'a, Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bazı milletvekilleri de geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün BM'de Genel Sekreter Ban Ki-mun'un evsahipliğinde düzenlenecek İklim Değişikliği zirvesine katılacak.