Başbakan Yıldırım: İlişkileri iyileştirme iradesi var

Merakla beklenen Yıldırım-Pence görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Karşılıklı diyaloğa ihtiyaç var" denildi. Toplantı sonrası ilk değerlendirmeyi New York'ta yapan Başbakan Yıldırım ise, "İlişkileri iyileştirme iradesi var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yıldırım, Washington'daki temasları kapsamında ABD Başkan Yardımcısı Pence ile TSİ 19.00'da Beyaz Saray'da bir araya geldi. Roosevelt Salonu'nda gerçekleştirilen basına kapalı görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü. 

Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider, görüşmenin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasını umduklarını dile getirdi. Terör tehditlerine karşı ABD Türkiye'nin yanında. İki müttefikin karşılıklı diyaloğa ihtiyacı var." ifadelerine yer verildi. 

Görüşmede ayrıca, Pence'in tutuklamalarla ilgili kaygısını Başbakan Yıldırım'a aktardığı belirtildi.

"Telefonlarımız ulaşılabilir olacak"

Başbakan Binali Yıldırım, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Pence 'Bir süre daha PYD ile ilişkimiz sürecek' dedi. Bu konudaki hassasiyetlerimizi anlıyor. Onlara verilen silahların daha sıkı denetleneceğini söyledi. ABD vatandaşlarının dava seyrinden tedirgin olduklarını da söyledi" şeklinde konuştu.

Yıldırım, şunları kaydetti: "PKK'ya yönelik ABD'den daha fazla destek beklediğimizi aktardım. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. Bu konuda 'Artık DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun, bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi, bu mecburi ortaklıktan vazgeçin, bu silahlar PKK'ya geçiyor' tespitini yaptık"

Yıldırım ayrıca, "İlişkileri iyileştirme iradesi var. 24 saat telefonlarımız karşılıklı ulaşılabilir olacak. Sorunların anlık çözümü konusunda mutabakata vardık" dedi.

Öte yandan görüşmede, New York'ta görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı ABD tarafında aktarıldı.

Yıldırım, New York'a geçti

Pence ile görüşmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım, Washington'dan New York'a geçti. New York'ta, Musevi toplumu temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya gelecek Yıldırım, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek.