Başbakan Yıldırım, Rum liderin davranışını eleştirdi

Rum lider Anastasiadis'in dünkü toplantıyı terketmesini yorumlayan Yıldırım, "Çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içinde olunmamalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, "KKTC çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içinde olmuyor. Çözümün mutlaka sağlanması lazım. Çünkü çözümsüzlüğün bedelini KKTC ödüyor, kısıtlamalar yüzünden ödüyor" dedi.

"Anastasiadis sinirlenmiş kapıyı vurup çıkmış, daha sonra sigara içerek geri gelmiş" diyen Yıldırım, "Bugün geçmişe göre daha zor olan bir çözümü sağlamak zorundayız. Bu konuda Avrupa Birliği'nin de üzerine düşen görevi var" diye konuştu.

'Gümrük Birliği çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz'

Başbakan Yıldırım, "Malta'nın dönem başkanlığı içerisinde de AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, yeni fasılların açılması ve güncellenmesine karar verilen AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'MHP ile gerekirse bazı ortak etkinlikler yapabiliriz'

Anayasa teklifini MHP ile AK Parti olarak Meclis'e beraber getirdiklerini belirten Yıldırım, "Bir amaç birliğimiz var. Milliyetçi Hareket Partisi de bu değişikliğin lehinde kampanya yapıyor, biz de aynısını yapıyoruz. Söylemlerimizin benzer olması gayet doğal, gerekirse bazı ortak etkinlikler de yapabiliriz" diye konuştu.

Toplantıda ne olmuştu?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta çözüm müzakereleri çerçevesinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yaklaşık bir saat görüşmüştü. Toplantı esnasında Rum lider Nikos Anastasiadis büyük bir öfkeyle "Söyleyecek bir şeyim yoktur" diyerek ve kapıyı sert bir şekilde vurarak toplantıyı terketmişti.