Başbakan'dan paket eleştirilerine tepki: İlla ambalajlı mı olacak

Yapılan eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, paketin uygulamaya başladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIZILCAHAMAM - Partisinin 13. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda küresel kriz ve Türkiye'ye etkilerine değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'önlem paketi gecikti' diyenlere tepki gösterdi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Zaman zaman medyada köşe yazarları, zaman zaman da bazı sivil toplum örgütünün başındakiler. 'Efendim niçin hükümet reform paketini açıklamıyor?' İlla bunun adı ambalajlı bir paket mi olacak? Biz uygulamaya başladık bile, ama kendin farkında değilsin ben ne yapayım. Her durum için senaryolarımızı hazırladık, önlemleri konuştuk, istişare ettik ve ekonominin bütün aktörleriyle görüş alış verişinde bulunduk. 'Efendim geç kalındı, önemsenmedi, ihmal edildi' gibi ithamlar son derece yersiz ve haksızdır" şeklinde konuştu.

Başbakan alınan önlemleri sıraladı

Krizin etkilerini asgari noktada tutmak için her türlü önlemi cesaretle ve kararlılıkla uygulamaya koyduklarını kaydeden Erdoğan, devreye giren önemleri sıraladı:

1- Merkez Bankamız piyasadaki döviz ve YTL likiditesini takip ederek gerekli enstrümanları devreye soktu.

2- Yurt dışındaki varlıkları yurt içine getirmeyi teşvik amacıyla kamuoyunda bilinen adıyla 'Varlık Barışı Yasası' Meclis'te kabul edildi, Cumhurbaşkanımız onadı, o da yürürlüğe girdi.

3-Hisse senedi kazançlarında yerli yatırımcılara uygulanan stopajı sıfıra düşürdük.

4-Mevduat sigortasının kapsamını genişletme ve sınırını artırma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki aldık.

5-İmalatçı KOBİ'ler, esnaf ve sanatkarlara yönelik 350 milyon, yani 350 trilyonluk sıfır faizli kredi desteği paketi KOSGEB tarafından uygulamaya konuldu.

6-Vergi borçlarının 18 ay süreyle yüzde 3 faizle taksitlendirilmesi imkanını getirdik...

Değerli arkadaşlar, işte bunlar paketin uygulamaya konulmasıdır. İlla bunu böyle ambalajlayıp bir paket diye mi sunacağız? Biz bunu bir takvim içinde uygulamaya koyduk ve bunun arkası da gelecek."

Başbakan Erdoğan, bunun yanında istihdam paketi de çıkardıklarını belirterek, GAP, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesiyle ekonomiye canlılık sağladıklarını, ihracatta sektör ve ülke  çeşitlendirmesi stratejini oluşturduklarını anımsattı. Erdoğan, gelecek dönemde de likidite yönetimini etkinleştirecek, ihracat ve reel sektöre destek olacak, kaynak çeşitliliği sağlayacak ve mali sisteme güveni artıracak adımları da atacaklarını bildirdi.

"IMF düşmanı değiliz"

"Hükümet IMF ile anlaşmayı yapmadı" şeklinde sözler de sarf edildiğini kaydeden Erdoğan, IMF ile ilişkiler konusunda da rahatsız olanlar bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, IMF ile bugüne kadar 19 anlaşma yapıldığını, kendilerinin ise 1 anlaşma yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bizden önceki anlaşmaları kimler yaptı? Bu ülkede iktidara gelen, şu anda ana muhalefet, yavru muhalefet olan partiler de dahil olmak üzere hepsi IMF ile anlaşmalar yaptılar. Ciddi borçlanmalar da yaptılar. Biz şu anda IMF ile masadayız, konuşuyoruz. Mayıs'tan beri konuşuyoruz. Ama ülkenin çıkarlarına olmayacak bir anlaşmaya biz imza atamayız. Bunu ben ABD'de IMF Başkanı'na söyledim. Arkadaşlarım şu anda onların ekipleriyle çalışıyor. Kendilerine bazı ilkelerimizi açıkladılar. Bu ilkelerden taviz vermemiz mümkün değil. Ama biz IMF'ye karşı değiliz.

IMF ile görüşmelerin devam ettiğini anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz IMF düşmanı değiliz. Diğer muhalif partiler gibi, bu konuda, IMF ile karşılıklı çıkar esasına dayalı... Lütfen bunun altını çizin, bazı işveren gruplarının 'IMF ile olan imzayı niye atmıyoruz?' diye yaklaşımları var. Kusura bakmasınlar, onlar dertli değil biz dertliyiz. Onların beklentisi farklı, bizim ise çok çok farklı, imzayı atmayı da biliriz. Ama dediğim gibi, o protokolün ideal, adil bir şekilde oluşması gerekir."

"Bu millet bir çuval kömüre oyunu satmaz"

Konuşmasında partisi için yapılan yorumları da eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Kimse AK Parti'yi olduğundan farklı göstermeye çalışmasın. 'AK Parti neden bu kadar oy alıyormuş, neymiş kömür dağıtıyormuş, un dağıtıyormuş, yoksulu, yoksulluğu istismar ediyormuş, her kişiye bir tane Cumhuriyet altını veriyormuş, varoşları istismar ediyormuş', söyledikleri bu... Bundan farklı bir şey duydunuz mu bunlardan? Milletin zekasını, ferasetini, hakimiyetini kararını ve tercihini aşağılamaya, tahkire kadar götürüyorlar işi. 'Göbeğini kaşıyanlar oy veriyor AK Parti'ye' diyorlar . 'Bu ülkenin zencileri oy veriyor' diyorlar. Ama millet bunları yutmuyor ve elinin tersiyle tokadı atıyor ve sandığa da gömüyor. Bu millet bir çuval kömüre, bir çuval una oyunu satmayacak kadar onurludur, gururludur, işte birilerinin görmediği budur."