Başbakanlıktan Afrika genelgesi

Başbakanlığın "En az gelişmiş ülkelere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketi" genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Paketin Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizde büyük bir ivme sağlaması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Başbakanlığın, "En az gelişmiş ülkelere yönelik ekonomik ve teknik işbirliği paketi"ne ilişkin genelgesinde "Paketin hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin uluslararası alandaki etkinliğinin artması ve özellikle Afrika ülkeleriyle ilişkilerin büyük bir ivme kazanmasının öngörüldüğü" belirtildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgede, Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) 4. Konferansının 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul'da düzenlendiği hatırlatılarak, bu konferansta söz konusu ülkelere yönelik olarak Türkiye tarafından hazırlanan ekonomik ve teknik işbirliği paketinin açıklandığı ifade edildi.
Paketin hayata geçirilmesine ilişkin çalışmaların Dışişleri Bakanlığı'nın eşgüdümünde ve pakette yer alan bakanlık, kurum ve kuruluşların katkı ve katılımlarıyla sürdürüleceği kaydedilen genelgede, bu kapsamda hazırlanarak teklif edilen projelerin uygulanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli kaynak tahsisinin yapılacağı bildirildi.
Genelgede, şu ifadelere yer verildi:
"Dünya siyasetinde önemi ve görünürlüğü giderek artan ülkemizin, paketin hayata geçirilmesi ile uluslararası alandaki etkinliğinin artması ve özellikle Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin büyük bir ivme kazanması öngörülmektedir. EAGÜ'lere yönelik bu girişim, ülkemizin çok yönlü ve aktif dış politika yaklaşımı ve küresel meselelerde daha çok söz sahibi olma iradesinin somut bir yansımasını oluşturmaktadır."
Siyasi öncelikleri Dışişleri Bakanlığı belirleyecek
Paketin uygulanması aşamasında siyasi öncelikler ve öncelikli işbirliği alanlarının; genel dış politika, Afrika stratejisi, uluslararası kuruluş ve diğer ülkelerle ilişkiler esas alınarak Dışişleri Bakanlığınca belirleneceği ifade edilen genelgede, paket dahilinde hazırlanacak proje tekliflerinin, Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığına sunulacağı belirtildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir