Başbuğ, Abiyev ve Esadov ile görüştü

Görüşmede, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve bazı güncel konular ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAKÜ - Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, resmi bir ziyaret amacıyla geldiği Bakü'de Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev ve Milli Meclis Başkanı Oktay Esadov ile görüştü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, temaslarına Haydar Aliyev'in kabrini ziyaret ederek başlayan Orgeneral Başbuğ, daha sonra Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret ederek Ebedi Meşale anıtına çelenk bıraktı. Bakanlıkta resmi törenle karşılanan Orgeneral Başbuğ, Abiyev ile önce ikili daha sonra heyetlerarası görüşmelerde bir araya geldi.

Gelişen ikili ilişkiler kapsamında iki ülke Silahlı Kuvvetleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini anlatan Abiyev, bu işbirliğinin iki kardeş halkın karşılıklı arzu ve isteği doğrultusunda gerçekleştiğini ve ortak çıkarlara hizmet ettiğini söyledi. Abiyev, "Milli lider Haydar Aliyev tarafından her zaman özen gösterilen Azerbaycan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin işbirliği bugün de Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'in önderliğinde başarıyla sürdürülüyor" dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Abiyev, bölgedeki son gelişmelerin ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve güvenlik çabalarının birleştirilmesi gereksinimini artırdığını belirterek, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümüne yönelik çabaların son dönemde hızlandığını ve etkinleştiğini ifade etti. Abiyev, "Barış görüşmeleri sonuç vermezse, Azerbaycan kendi toprak bütünlüğünün sağlanması için tüm imkanlardan yararlanacaktır" diye konuştu.

Başbuğ: Bir millet iki devletiz

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Abiyev ile görüşmesinde, ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Orgeneral Başbuğ da, "Biz bir millet iki devletiz" dedi. Görüşmede, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve bazı güncel konuların ele alındığı bildirildi.

Milli Meclis Başkanı Esadov

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, temasları kapsamında Milli Meclis'i ziyaret etti ve Meclis Başkanı Esadov ile bir araya geldi. Azerbaycan devlet haber ajansı Azertac'ın haberine göre Esadov, görüşmede dost ve kardeş iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda, ordunun yapılanması konusunda da hızla geliştiğini, Türkiye'den gelen askeri uzmanların bakanlığındaki eğitim merkezlerinde önemli yardımlarda bulunduğunu söyledi.

Esadov, Türkiye'nin Azerbaycan'ın en zorlu günlerinde yanında olduğunu, yeniden seçilen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının ilişkilerin yakınlığının göstergesi olduğunu kaydetti. Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun en büyük sorunları olduğunu vurgulayan Esadov, sorunun barışçı yollarla ve ülkesinin toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü doğrultusunda Türkiye'nin gösterdiği çabaları takdirle karşıladıklarını anlattı. Görüşmede iki tarafı ilgilendiren çeşitli konuların ele alındığı belirtildi.