Başçı: TL, dolar ile yarışamaz

Başçı, normal günlerde döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmının karşılanacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmının karşılanacağını belirterek, "Bu ne zamana kadar böyle? 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan yöntem... Merkez Bankası bir gün eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın ki o gün normal bir günmüş. O şekilde de bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak" dedi.

Başçı, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Aralık ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, göreve başladıktan kısa süre sonra İSO'dan böyle bir davetin geldiğini, bu yıl bitmeden de böyle bir toplantıyı yapmak istediğini söyledi.

Özellikle de 2012 yılı Para ve Kur Politikalarına dair basın toplantısının hemen ertesi gününde böyle bir toplantıya katılırsa belki bazı eksik kalan hususları tamamlama, bazı soru işaretlerini giderme imkanı olur diye düşündüğünü dile getiren Başçı, tam da düşündükleri, planladıkları gibi olduğunu, dolayısıyla toplantıda birtakım netleştirici politika mesajları da vereceğini anlattı.

Dünkü toplantının sadece bir çerçeve toplantısı olduğuna değinen Başçı, şöyle devam etti:

"2012 yılı süresince elimizdeki politika araçları nelerdir? Elimizdeki esneklikler nelerdir? Onları paylaştık. Konuşma metninde de şöyle bir ifade yer aldı; 'Esneklik ve öngörülebilirlik arasındaki ikilemi azaltmanın tek yolu her bir olası şoka karşı para politikası kararının ne olacağı hakkında kamuoyunu önceden bilgilendirmektir. Bu nedenle 2012 yılı boyunca iletişim politikası, en az para politikasının kendisi kadar önem taşıyacaktır.' Bir de bugün sizlerle paylaştığımız, 2012 yılı para ve kur politikaları metni daha ziyade olabildiğince yüksek düzeylere çıkardığımız para politikası esnekliğini ortaya koymaktadır. Politikada öngörülebilirlik ise diğer politika metinlerimiz ve iletişim araçlarımız aracılığıyla sağlanmaya devam edilecektir' şeklinde ifadeler yer almıştı. Ve '2011'den farklı olarak 2012 yılında politika öngörülebilirliğinin hızla artacağı' ifadesi kullanılmıştı. 'Ne kadar hızla artacak' diye sorarsanız, 24 saati biraz geçtik. Hemen başlayabiliriz."


MB'nin 'İstisnai Gün'de Planı

Döviz satışı 50 milyon doları aşacak

Gerekirse doğrudan döviz satılacak.

Politika faizinden fonlama olmayacak.

1 aylık repo fonlaması devam edecek.

Haftalık fonlamada faiz %5.75'i aşacak.


Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İçinde bulunduğumuz günleri normal günler ve müstesna günler diye ikiye ayıracak olursak, normal günlerde ne yapacak Merkez Bankası, istisnai günlerde veya müstesna günlerde ne yapacak? O şekilde bir sınıflandırma yapıyoruz. Normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmı karşılanacak. Bu ne zamana kadar böyle? 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan yöntem...

Merkez bankası bir gün eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın ki o gün normal bir günmüş. O şekilde de bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak. Peki Türk Lirası Merkez Bankasının fonlama tarafında strateji nasıl olacak normal bir günde?

Politika faizinden düzenli olarak yapılan bir hafta vadeli fonlama tutarı, miktar ihalesi açılan normal günlerde 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında belirlenecek. Hangi faizden yüzde 5,75'den... Cuma günleri açılacak bir ay vadeli repo ihaleleri geleneksel yönteme göre yapılacak ve tutar her bir ihale için 3 milyar TL düzeyinde belirlenecektir. Yine 24 Ocak 2012'ye kadar. Böylelikle dönemin sonunda toplam aylık vadeli fonlama tutarı, 12 milyar TL düzeyine ulaşacaktır kümülatif bazda... Bunun faizi piyasada belirlenecek."

 TL, dolar ile yarışamaz

Başçı, açıklamalarının ardından doların 1,90 TL'den, 1,91 TL'ye yükseldiği yorumları karşısında, açıklamalarının sistemi rahatlatıcı yönde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"MB, aslında fonlayan konumda olduğu için benim açıklamalarım aslında sistemi rahatlatıcı yönde. Bizim istisnai dediğimiz durumlarda, mesela yarın istisnai bir durum. Yarın 5,75'den fonlama ihalesi açmayacağız ancak, saat 11 gibi 1 hafta vadeli fon sağlayacağız sisteme. Bunun maliyetini de hemen olmasa bile, yüzde 12'nin altında oluşmasını sağlayacağız istisnai günlerde bile. O açıdan sistemin tedirgin olmaması gerekir. Likiditeyi yine veriyoruz. Döviz tarafından da TL'nin değer kaybını yumuşatıcı bir etki yapacak. Döviz satışları yoluyla ki döviz satışını da dikkatli kullanmanız gerekir. Biz, Türkiye'nin satışlardan daha az etkilenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Euroya karşı TL'nin testi nasıl? Buraya bakmakta fayda var.

Dolar şu anda dünyada tek likit liman haline geldi. İsviçre geri çekildi, Japonya doğrudan müdahalelerle yen kazancını önleme çalışıyor. Geriye kaldı ABD doları. Onlar da para basma niyetinde oldukları için herkes panik halinde, satış halinde. Her şeyi satıp, dolara dönüyorlar. Şu ortamda TL, dolar ile yarışamaz. O nedenle değerlendirme yaparken, 'doları şu noktada tutmaya çalışın' demeyin, çünkü onu yapamayız. Ancak Euro'ya karşı uyguladığımız tedbirler, aldığımız sıkı para politikası ile Euro'ya karşı TL daha sağlam durabilir. Bu şekilde test etmek ve daha sağlıklı diye düşünüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir