Başkanların gündeminde ekonomi var, ama …

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

gunes.dogdu@dunya.com

Kayseri'nin gündemi ülke gündeminden biraz daha farklı. Bu farkı da gündem konularının en başına ekonomiyi yerleştirmesiyle yaratıyor. Ülke gündemimizde ekonominin dışında her türlü konu bizi fazlasıyla meşgul ediyor. Bu durumdan rahatsızlık duyan Kayseri Sanayi Odası ve Ticaret Odası başkanlarımız fırsat buldukça ekonomiye yönelik gündem yaratılması için açıklamalarda bulunuyorlar. Son dönemlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ı gerektiği kadar göremediklerine dikkat çeken Sanayi Odası Başkanı Boydak, "Son günlerde ekonomi ile ilgili birçok bakanlık açıklama yaparken, Sayın Babacan'ı göremiyoruz. Her şeyi ile kendisine güvendiğimiz bakanımızı daha sık görmek istiyoruz. Ekonominin koordineli bir şekilde Babacan'ın kontrolünde gitmesini önemsiyoruz" şeklinde açıklama yapıyor.

Mali kural konusuna değinen Başkan Boydak, "Sanki bu konu hükümetin gündeminde yok gibi. Bu konuyu hem biz hem dünya piyasaları önemsiyordu. Hem iç piyasalarda hem de dış piyasalardaki güvenin artması adına bu konunun daha fazla ertelenmesini istemiyoruz" diyor.

Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de Kayseri'de sık sık görmeye alıştığımız Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın katıldığı bir organizasyonda iş dünyasının sıkıntılarını anlatırken çözüm önerilerini de arka arkaya sıralıyor. 

Başkan Boydak gibi Kilci de mali kural ve yapısal reformların Türkiye ekonomisinin olmazsa olmazı olduğuna dikkat çekiyor. Başkan Kilci'nin öne çıkardığı diğer konu başlıkları şöyle;

. Belli sayının üzerinde işçi çalıştıran ve sermayesi belirlenmiş limitlerin üzerindeki işyerlerinde çeşitli meslek gruplarından kişilerin istihdam edilmesi şartı getirilmiş, ayrıca bu kişilere verilecek ücretin alt sınırı belirlenmiştir. Firmalarımızın büyümelerini kısıtlayan bu tür zorunlu istihdam uygulamalarına son verilmelidir.

.Enerji fiyatları üzerindeki yüksek vergilemeden vazgeçilmeli, TRT payı tamamen kaldırılmalıdır.

.Yıllardır TBMM'nin gündeminde bekleyen yeni Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Perakende Sektörü Kanunu bir an önce yasalaştırılmalıdır. Sözkonusu yasaların zamanında çıkmaması şirketlerimizin yeni küresel rekabet şartlarına uyumunu geciktirmekte ve rekabet gücümüzü azaltmaktadır.

.Mesleki eğitim cazip hale getirilerek, sanayimiz için gerekli yetişmiş insan gücünün temini sağlanmalıdır. Hızla artmakta olan orta yaş işsizlikle mücadele için, mesleksiz kalan yetişkinleri meslek sahibi yapacak eğitim programları hazırlanmalıdır.

.İşletmelerin vergi ve sosyal güvenlik prim borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Vergi ve sosyal güvenlik primlerindeki yüksek gecikme faizleri daha makul ve ödenebilir seviyelere çekilmelidir.

.Ar-Ge teşviklerinin son yıllarda artırılması ve genişletilmesi olumlu sonuçlar vermiştir. Bunlardan KOBİ'lerin daha fazla faydalanabilmesini sağlamak üzere mevzuatın değiştirilmesinde fayda vardır.

Krizden sonra bir toparlanma sürecine girdik. İstenilen seviyede olmasa da piyasalardaki hareketlilik umut verici. Bunu desteklemek adına herkesin elini taşın altına koyması şart. 

Sizce de bizim ekonominin dışında konularla zaman öldürme lüksümüz var mı?

Bu konularda ilginizi çekebilir