”Başkanlık sistemiyle ilgili bir çalışma yok”

Bakan Ergin, Başkanlık sisteminin TBMM'de ya da siyaset kurumları arasında tartışılacak bir konu olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başkanlık sistemiyle ilgili olarak henüz partilerinde ve gruplarında bir çalışma başlatılmadığını, bunun TBMM'de ya da siyaset kurumları arasında tartışılacak bir konu olduğunu söyledi.

Ergin, Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi üzerinde soruları yanıtladı. Referanduma gidilmesi halinde halka 29 soruyu sorulup, tek cevap istenmesinin demokratik olup olmadığına ilişkin bir soruyu cevaplayan Ergin, 1982 Anayasası üzerinde 16 kez değişiklik yapıldığını, bu son değişikliğin 17. olacağını anımsatarak, bu değişikliklerin en az 15'inde halk oyuna sunulması halinde birlikte oylanması düzenlemesinin bulunduğunu bildirdi.

AK Parti'nin iktidara gelmesinden önce koalisyon hükümeti tarafından 34 maddelik Anayasa değişikliği teklifinin halk oyuna sunulması halinde birlikte oylanmasına ilişkin düzenlemenin yapıldığını anlatan Ergin, ''Bunun dünyadaki uygulamaları bu şekildedir. Her nedense 34 soru sorulup tek cevap istenirken bu tür sualler akla gelmiyor, AK Parti'ye yönelik olunca bu sualler akla geliyor'' dedi.

Ergin, Anayasa değişikliğin teklifinde yer alan kişisel verilerin korunması konusunda ''fişleme yapılıp yapılmadığı veya kan tahlil sonucunun alınıp alınmayacağına'' ilişkin soruya '' Bizim getirmiş olduğumuz bu düzenleme modern demokrasilerde olan bir düzenleme. 2007'de Barolar Birliğinin hazırladığı Anayasa değişikliği metninde de aynı düzenleme yer alıyordu. Modern demokrasilerde, çağdaş hukuk sistemlerinde vatandaşların haklarını koruyan bu tür düzenlemeler söz konusudur. Bunu Türk Anayasasına kazandırmak bizim için büyük bir onurdur, büyük bir şereftir diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.

Telefon konuşmalarının gazetelerde yayınlanmasına yönelik soruyu da yanıtlayan Ergin, ''Telefon konuşmalarının yayınlanmasına yönelik Türk Ceza Yasasının ilgili hükümleri doğrultusunda 4 binin üzerinde soruşturma açılmış, soruşturmaların bir kısmı kovuşturmaya dönüştürülüp dava haline getirilmiş, bir kısmı da hüküm aşamasına gelmiştir. 5 bine yakın soruşturma, kovuşturma devam etmektedir'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, başkanlık rejimiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Ergin, şöyle devam etti:

''Sayın Başbakan, hafta sonu bir televizyon programında gazetecilerin sorularını cevaplarken Başkanlık rejimiyle ilgili kanaatini paylaşmıştır. Sayın Başbakanımız konuyu kendisi gündeme getirmemiştir, gazetecilerin sorusuna cevap vermiştir; Başkanlık sisteminin Türkiye'de tartışılması gerektiğini, rahmetli Özal döneminde de bunun tartışıldığını ve Türkiye için böyle bir rejimin daha pratik daha istikrar sağlayacak bir sistem olabileceğini paylaşmıştır. Ancak buna dönük olarak henüz grubumuzda ve partimizde yapılmış, başlatılmış bir çalışma söz konusu değildir. Elbette ki bu hususlar TBMM'de ya da siyaset kurumları arasında tartışılacak bir konudur; mütalasında bir sakınca görmüyoruz.''

Bu konularda ilginizi çekebilir