Başörtülü avukatlar duruşmalara girmeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Danıştay 8. Dairesi'nin, Türkiye Barolar Birliği'nin meslek kurallarında yer alan avukatların "başları açık" görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararının ardından başörtülü avukatlar duruşmalara girmeye başladı.
Ankara'da bulunan Stajyer Avukat Handan Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın gecikmiş olmasına rağmen kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Dini simgelerin hukukta yer almaması düşüncesiyle başörtüsünün yasaklandığını kaydeden Çalık, "Hiçbir kanun, düzenleme, insan haklarına aykırı olamaz. Başörtüsü de insan hakkıdır, bu bir dini simge olarak algılanmamalı" dedi.
Dini inançları gereği başlarını örttüklerini ifade eden Çalık, şunları kaydetti:
"Söz konusu kararla, inancımızı daha kolay bir şekilde yaşayacağız, özgürlük hakkını daha iyi kullanabileceğiz. Herkes inancı doğrultusunda hayatına yön verir. Bizim de inandığımız budur. Başörtüm benim özgürlüğüm ve hakkım. İnandığım değerlere ilişkin yaşama hakkımın temin edilmesi gerekiyordu. Bunu devlet şimdi yapmış oldu. Başı açık ibaresinin durdurulması mesleğimizi daha rahat icra etmemizin önünü açacak."
Başörtülü bir kişinin bağımsız olamayacağının düşünülebileceğini, ancak bunun doğru olmadığını vurgulayan Çalık, "Biz bunu özgürlük bağlamında değerlendirdiğimiz için önyargıyla hareket etmeyiz" diye konuştu.