Başsavcı Cihaner tutuklandı

HSYK, gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün olağanüstü toplanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve soruşturma sonrası mahkemeye sevk edilen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, tutuklandı.

Başsavcı Cihaner, operasyonu başlatan Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından yaklaşık 6.5 saatlik sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle sabah saat 06.00 sularında nöbetçi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkeme Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, tutuklanmasına karar verdi.

İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, Cihaner'in durumunun iyi olduğunu ve 18 Şubat Perşembe günü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini kaydetti. Sekman, "Bu tarz gözaltına alınmalarda böyle kararlar çıkabilir. Sürpriz de değildi. Sorguya alınan birisini tutuklama ihtimali her zaman vardır" dedi.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ile birlikte 3 savcı dün Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in makam odası ve adliye lojmanlarındaki evinde arama yapmıştı.

Aramaların ardından Başsavcı Cihaner, "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak", "görevi kötüye kullanmak" ve "tehdit ve iftira" suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı.

HSYK olağanüstü toplanıyor

Bu arada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması ve 'meslektaşı tarafından' sorgulanması üzerine bugün olağanüstü toplanarak bir değerlendirme yapacak.

"Yetki konusunu açıklığa kavuşturacağız"

HSYK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınmasıyla ilgili görev ve yetki konusunu açıklığa kavuşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'in gözaltına alınmasıyla ilgili şu an için bir açıklama yapmak istemediğini belirten Özbek, HSYK'nın belirlenen gündemiyle toplandığını, Erzincan Başsavcısı Cihaner'in gözaltına alınmasıyla ilgili görev ve yetki üzerinde durarak, konunun ayrıntısıyla ele alınacağını, özellikle dosyanın içeriğine girmeden yetki ve göreve ilişkin hususların değerlendirileceğini söyledi. 

"Bakanlık iznine gerek yok"

Bu arada Adalet Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada, yazılı ve görsel basında soruşturma ile ilgili olarak kamuoyunu yanıltıcı ve bilgi kirliliğine neden olabilecek boyutta yayınlar yapıldığını bildirdi.

Bakanlık, hakimler ve savcıların ifa ettikleri görevlerinin özelliği göz önüne alınarak, özel soruşturma ve yargılama usulüne tabi tutuldukları belirterek, "Bu bağlamda, 2802 sayılı Kanun'a göre hakim ve savcıların görevden doğan veya görev sırasında işledikleri suçların Bakanlık izni ile soruşturulduğu"nu kaydetti.

Hakim ve savcıların kişisel suçlarının soruşturulmasının ise Bakanlık iznine gerek duyulmaksızın en yakın ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcısınca doğrudan yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, soruşturma ve yargılamaların mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı çerçevesinde sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, tüm kişi, kurum ve kuruluşlara düşen görevin, yargıyı gereksiz tartışmaların dışında tutmak olduğu vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir