Batı Afrika'dan gelenler 21 gün takip ediliyor
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu, Batı Afrika bölgesinden gelen vatandaşların, aile hekimlerince 21 gün süreyle takibinin yapıldığını söyledi
KONYA - Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Bugün itibariyle Ebola salgınında ölümler 4 bin 493'e, vaka sayısı ise 8 bin 997'e ulaşmıştır. Ülkemiz adına Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğümüzce ciddi önlemler alıyoruz. Batı Afrika bölgesinden gelen vatandaşlarımızın, aile hekimlerimizce 21 gün süreyle takibi yapılmaktadır" dedi.
Hatipoğlu, Ebola salgınının bulaşma yolları ve Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada; hastalığın, maruz kalındıktan 2-21 günlük kuluçka süresinin ardından yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, eklem ve kas ağrısı belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi.
Ağır vakalarda vücutta yaygın döküntü, gözlerde kızarıklık, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, hıçkırık, vücutta kanamalar, karaciğer ve böbrek yetmezliği görüldüğünü belirten Hatipoğlu, "Enfekte şempanze, goril, maymun, yarasa gibi vahşi hayvanlardan insanlara bulaşır. Hastanın kan ve vücut sıvılarıyla (ter, tükürük, sperm) direkt temasla veya hastanın kan ve vücut sıvılarıyla kirlenmiş şırınga ve iğnelerle temasla bulaşır" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığınca alınan önlemler
Ebola virüsünün özgün bir tedavisinin olmadığını aktaran Hatipoğlu, hastalığı iyi tanımak, bulaşma ve korunma yöntemlerini iyi bilmek gerektiğini vurguladı.
Bu nedenle Türkçe Ebola broşürü hazırlayıp hastalığın görüldüğü bölgeden gelen ve giden yolculara dağıtıldığını anlatan Hatipoğlu, Türkiye'ye Batı Afrika'dan gelen yolcuların yüzde 80'inin yabancı uyruklu olması nedeniyle İngilizce, salgın bölgesinin genelinde Fransızca konuşulduğu için de Fransızca broşür hazırlandığını anımsattı.
Uluslararası giriş noktalarında halk sağlığı acil eylem planlarının hazırlanıp, tatbikatlar yapıldığını ifade eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Şüpheli hastayla temas ihtimali olan kişilere koruyucu kıyafet ve ekipmanlar temin edildi. Uluslararası giriş noktalarında takviye sağlık personeli görevlendirildi. Şüpheli hastaların taşınmasında kullanılmak üzere negatif basınçlı hasta taşıma kabinleri temin edildi. Ülke genelinde hastaların sevk edileceği 45 referans hastane belirlendi. Bu bölgeden gelen uçaklara dezenfeksiyon yapılmaktadır. Bölgeden gelen gemiler denetlenmektedir."
Hizmetlerin yaygınlığını artırmak için Seyahat Sağlığı merkezi sayısının 32'den 43'e çıkarıldığını vurgulayan Hatipoğlu, "Ebola salgını gün geçtikçe yayılıyor. Bugün itibariyle Ebola salgınında ölümler 4 bin 493'e, vaka sayısı ise 8 bin 997'e ulaşmıştır. Ülkemiz adına Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğümüzce ciddi önlemler alıyoruz. Batı Afrika bölgesinden gelen vatandaşlarımızın, aile hekimlerimizce 21 gün süreyle takibi yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalı
Hatipoğlu, diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi Ebola'da da ellerin su ve sabunla sık sık yıkanmasının korumada önemli olduğunu ifade etti.
Virüs bulaşan insan ya da hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla her türlü temastan kaçınılması gerektiğine işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Yerel pazarlarda satılan vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Vahşi hayvan eti yenmemeli, ölü hayvanlara dokunulmamalıdır. Hasta olduğundan şüphe edilen insanlardan uzak durulmalı, hasta ve şüpheli insanlar iyi izole edilmelidir. Hasta ve ölülere özel koruyucu kıyafetlerle (maske, gözlük, eldiven, tulum gibi) yaklaşılmalıdır."