Baykal: RTE Anayasası gelsin istemiyoruz

CHP lideri Baykal, Türkiye'yi kurtarmak istediklerini ama AKP'nin RTE Anayasasını yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "AKP kendi anayasasını yapıyor. Bizim Anayasamız TC anayasasıdır. Şimdi AKP, RTE Anayasası yapıyor. Biz 12 Eylül Anayasasını değiştirmek ve Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz ama 12 Eylül Anayasası yerine RTE Anayasası gelsin istemiyoruz" dedi.

Baykal, Yakacık Meydanı'nda düzenlenen Kartal Belediyesi Tapu Dağıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, tüm Türkiye genelinde kentsel dönüşüm adımları atıldığını ifade ederek, bunun amacının ne olduğunun da görüldüğünü söyledi.

Baykal, Kartal başta olmak üzere Ataşehir, Silivri'de de tapu sorunlarının hak sahibi olan vatandaşın yararına çözüleceğini dile getirerek, sorunları belediyelerde çözmeyi borç bildiklerini kaydetti.

CHP Genel Başkanı Baykal, bir memlekette Anayasanın değişebileceğini ve bunun ortak bir anlayışla yapılabileceğini ifade ederek, bir partinin kendi için, kendi mutfağında, sadece kendine yontan bir anayasayı millete dayatmasının doğru olmadığını dile getirdi.

Deniz Baykal, "AKP kendi anayasasını yapıyor. Bizim Anayasamız TC Anayasasıdır. Şimdi AKP, RTE Anayasası yapıyor. Biz 12 Eylül Anayasasını değiştirmek ve Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz ama 12 Eylül Anayasası yerine RTE Anayasası gelsin istemiyoruz" dedi.

Bu yapılırsa huzur ve barışın sağlanamayacağını bunun yanlış olduğunu dile getiren Baykal, anayasa değişikliği olursa Anayasa Mahkemesinin üyelerinin bir bölümünü Meclisin ve diğerlerini de Cumhurbaşkanının atayacağını söyledi.

Baykal, "Herkesi korkutarak, yıldırarak susturuyorlar ama CHP'yi susturamıyorlar ve susturamayacaklar. Başbakan hesabı yapmaya başladı. Yol gözüktü. Abbas yolcudur yolcu. Bunu Başbakan da görmeye başladı" şeklinde konuştu.

Başbakanın Yüce Divana yani Anayasa Mahkemesine gideceğini, bunun için de Anayasa Mahkemesinin değiştirilmesinin istendiğini kaydeden Baykal, "Anayasa değişecekmiş hadi canım sende, sen paçayı kurtarmaya çalışıyorsun" dedi.

"Vatandaş hapı yutuversin"

Anayasa değişikliğinde halka 30 soru sorulacağını ve toptan "evet" ya da "hayır" cevabı isteneceğini de söyleyen Baykal, "Hap gibi vatandaşın önüne getiriyorlar ve 'vatandaş hapı yutuversin' diyorlar. Sen Mecliste teker teker oylattın. Milletin vekili yaparken teker teker oyluyor da milletin aslı niye teker teker oylamıyor da toptan oylatmaya çalışıyorsun bunlar yanlış işler" diye konuştu.

Baykal, "Bu anayasa değişikliği korku, telaş değişikliğidir. Yargılanma korkusu, yargılanma telaşından kaynaklanan bir telaşın değişikliğidir" dedi.

Hükümet üyelerinin restoranda yeyip içip parayı vermeden kaçmaya çalışanlar gibi davrandığını da savunan Baykal, "Sakın tüymelerine fırsat vermeyin. Herkes hesabını versin. Milletin çocukları işsizlikten kırılırken, haksız yere devlet imkanlarıyla çocuk zenginleştirmenin hesabını bakanlar da başbakanlar da versin" diye konuştu.

Bu Anayasa değişikliğinin 'Başbakanı aklayalım mı, aklamayalım mı, başbakan hesabını versin mi, vermesin mi değişikliği' olduğunu da ifade eden Baykal, Türkiye'de artık iktidarın değişeceğini söyledi.

İktidar değişimi olunca Türkiye'yi idare edenlerin zihniyeti ve anlayışının değişeceğini de belirten Baykal, demokrasi ve halka hesap verme anlayışının iş başına geleceğini vurguladı.

Törende konuşmaların ardından Yakacık Yenimahalle'de yaşayan 140 kişiye tapuları Baykal tarafından dağıtıldı.

Bu arada tören öncesinde türkücü Sabahat Akkiraz bir konser verdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir