Bazı tarım ürünleri ithalatına yüzde sıfır vergi

Süt, tereyağ ve sıvı yağların da bulunduğu bazı tarım ürünlerinin yüzde sıfır gümrük vergisiyle ithaline ilişkin tarife kontenjanları açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanlar Kurulu, aralarında süt, tereyağ ve sıvı yağların da bulunduğu bazı tarım ürünlerinin yüzde sıfır gümrük vergisiyle ithaline ilişkin tarife kontenjanları açtı.

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren Kararına göre, belirtilen tarife kontenjanları kapsamında yapılacak ithalatta yüzde sıfır gümrük vergisi, bunun dışındaki ithalatta ise yürürlükteki gümrük vergisi uygulanacak.

Bu çerçevede gerçekleştirilecek ithalat için de Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğünce ithal lisansı düzenlenecek.

Tarife kontenjanlarının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım esasları, Müsteşarlıkça yayımlanacak bir Tebliğ ile belirlenecek.

Karar kapsamında açılmış olan tarife kontenjanları, söz konusu maddeleri gıda sanayinde doğrudan tüketime sunabilen nihai mamul üretiminde girdi olarak kullanan sanayicilere tahsis edilecek. Nihai mamuller için de Müsteşarlık bir Tebliğ yayımlayacak.

Kararda, bir takvim yılında dağıtılacak tarife kontenjanı miktarları da şu şekilde tespit edildi:

-Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler):2.500 ton

-Tereyağı: 2.000 ton

-Kurutulmuş: 1.000 ton

-Mısır nişastası: 1.000 ton

-Soyulmuş (1207.40.90.00.12): 7.000 ton

-Soya yağı ve fraksiyonları, palm yağı ve fonksiyonları, ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları, hindistan cevizi (kopra), palm çekirdeği veya babassu yağları ve bunların fraksiyonları, rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları, diğer bitkisel sabit katı ve sağı yağlar (jojoba yağı dahil) ve bunların fraksiyonları, (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş), yerfıstığı, pamuk tohumu, soya ve ayçiçek tohumu yağları, palm çekirdeği, illipe, hindistan cevizi, rep tohumu ve copaiba yağları hariç ve serbest yağ asitleri ağırlık itibariyle yüzde 50'den az olan diğer yağlar: 9.000 ton.

Bu konularda ilginizi çekebilir