BDDK'da 2. FETÖ soruşturması

BDDK'daki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleştirilen ikinci operasyonda, 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundaki (BDDK) Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, ''Bylock'' uygulamasını kullandığı belirtilen 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde savcı Evliya Çalışkan tarafından yürütülen BDDK'daki FETÖ/PDY soruşturmasında, bazı BDDK görevlilerinin ''Bylock'' uygulamasını kullandıklarının tespit edilmesi üzerine harekete geçildi.

Soruşturmayı yürüten savcılık, 27 şüpheli hakkında ''FETÖ örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltı kararı verdi. Talimatı alan polis ekipleri, şüphelilerden 11 kişiyi gözaltına alarak emniyete götürdü. Diğer 16 şüpheliyi ise arama çalışmaları sürüyor.

İlk operasyon

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY yönelik soruşturma kapsamında, takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesapları ile İHH ve TÜRGEV gibi vakıfların hesaplarını usulsüz incelemeye aldıkları belirlenen, o dönem BDDK'da görevli 29 murakıp için gözaltı kararı alınmıştı.

Gözaltına alınan 26 murakıp ''FETÖ örgütüne üye olmak'' suçundan sevk edildikleri hakimlikçe tutuklanmıştı.

BDDK raporu dosyada

Şüphelilerle ilgili, BDDK tarafından hazırlanan ve takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesaplarının 2013-2014 yılları arasında usulsüz şekilde incelemeye alındığını içeren bir rapor hazırlanmış ve bu rapor 25 Temmuz'da soruşturma dosyasına konulmuştu.

İş adamlarının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Özel Kalem Müdürü Ela Çakıcı ile dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı ve dönemin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart'ın da hesaplarının incelendiği belirtilen raporda, ayrıca TÜRGEV ve İHH gibi bazı vakıf ve derneklerin de bulunduğu hesapların, yine aynı tarihler arasında olağan dışı şekilde incelenmeye alındığı ve yüzlerce kez sorgulandığı tespitine yer verilmişti.

Raporda, özellikle 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının hesaplarının çokça sorgulanmasının hangi saiklerle yapıldığının da araştırılması gerektiği vurgulanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir