BDP: AKP açıkça darbe anayasasını savunur hale geldi

BDP Grup Başkanı Yaman, "hükümetin, askeri vesayet rejimine karşı etkili bir siyasal mücadele vermediğini" iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, AK Parti'nin, darbe anayasasını savunur hale geldiğini iddia etti.

Yaman, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2010'un siyasi gündemini; demokratikleşme, sivilleşme, Kürt sorunu, adalet, işsizlik ve yoksulluk konularının oluşturacağını söyledi.

Nuri Yaman, "hükümetin, askeri vesayet rejimine karşı etkili bir siyasal mücadele vermediğini" iddia ederek, hükümetin bu tutumunun, kapsamlı bir demokrasi mücadelesini yansıtmaktan uzak olduğunu öne sürdü.

Hükümetin, demokrasinin ve özgürlüklerin önünü tıkayan mevcut sistemi değiştirme yerine, onu onarma ve restorasyon çabası içerisine girdiğini ifade eden Yaman, şöyle devam etti:

"Vesayet rejimine karşı siyasi mücadele verdiğini iddia eden bir siyasi iktidarın, bu rejimin temel dayanağı olan 12 Eylül darbe anayasasını değiştirmesi gerekmez mi? Seçim meydanlarında yeni anayasa sözü verenler ve toplumu bu vaatlerle sömürenler, iktidara geldiklerinde ne yazık ki 367 gerekçesinin arkasına sığınmaktadırlar. Aslında hükümetin buna niyeti ve cesareti yoktur. Daha doğrusu suya taş atarak, Anayasanın sahiplerini ürkütmek istememektedirler. Onlara göre, sistemde, anayasada hiçbir sorun yok. Sorun sadece uygulamadadır. AKP, açıkça darbe anayasasını savunur duruma gelmiştir.

Bugün Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki önemli engellerden biri katı merkeziyetçi yönetim sistemidir.

AKP'nin bünyesi, değişim dönüşüme kapalıdır. Bu nedenle AKP'nin her şeyden önce kendi içindeki zihniyetle mücadele etmesi gerekir. Milliyetçilik ve otoriterlik, diğer sistem partilerinde olduğu gibi AKP'nin de mayasında mevcuttur. Bu maya değişmeden AKP'nin, gerçek bir demokrasi mücadelesi vermesi mümkün değildir. Kimse kendisini kandırmamalıdır. AKP, sığınılacak bir demokrasi limanı hiçbir zaman olmamıştır, olamaz da..."

Demokratik açılımı da eleştiren Yaman, "Açılım adı altındaki açmazlarının geldiği nokta şu olmuştur: Kürt açılımı kelepçeye, Roman açılımı sürgüne, Alevi açılımı da oyalamaya dönüşmüştür" diye konuştu.

Nuri Yaman, "demokratik açılım" yapma iddiasındaki bir hükümetin, demokratik alanı tıkayan bütün duvarları ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Halkın seçilmiş iradeleri tutuklanırken, AK Parti'nin söz ettiği açılımı anlamakta güçlük çektiklerini ifade eden Yaman, "Tutuklu siyasetçileri, belediye başkanlarını serbest bırakın. Kürt halkından özür dileyin" diye konuştu.