”Bebekler enfeksiyondan öldü”

Prof. Dr. Ovalı, ölümlerin dörtte birinin enfeksiyondan olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede temmuzda 1840 doğumun gerçekleştiğini, 504 bebeğin yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığınca oluşturulan araştırma heyeti, Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde yaşanan bebek ölümleriyle ilgili basın toplantısı yaptı. 

Prof. Dr. Ovalı, kendisinin dışında heyette Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Kadın Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Acar Koç, Erişkin Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ile Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Dr. Semih Sağesen'in görev yaptığını söyledi. Heyetin, Zekai Tahir Burak Hastanesinin 6 aylık kayıtlarını incelediğini ve ilgili servisleri gezdiğini belirten Ovalı, şunları kaydetti: 

"Hastanede Temmuz ayında 1840 doğum gerçekleşmiş, 504 bebek yenidoğan ünitesine yatırılmış, bu bebeklerden 49 tanesi kaybedilmiş. 

Zekai Tahir Burak Hastanesi, yüksek riskli gebelerin ve yüksek riskli bebeklerin kabul edildiği bir hastane, bir referans merkezi, hastaneye gerek şehir içinden gerek şehir dışından yüksek riskli anne adayları geliyor." 

Hastanedeki yüksek riskli doğum oranının yüzde 30 olduğuna dikkati çeken Ovalı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dünya ortalaması yaklaşık yüzde 7 ile 10 arasındadır. Dolayısıyla böyle yüksek riskli gebelerin ve bebeklerin olduğu yerde problemlerin daha çok olduğu malumunuzdur. Ölen 49 bebek incelendiği zaman bunların 31 tanesinin 1500 gramın altında yüksek risk taşıyan bebek olduğu, 30'un da yine yüksek riskli olan ve ölüm oranı çok yüksek olan solunum sıkıntısı sendromunun mevcut olduğu, 8 hastada ağır doğumsal anomaliler ve oksijen yetersizliği bulunduğu, bebeklerin 13 tanesinde -bu yaklaşık yüzde 27'si ediyor- farklı türlere ve bunların farklı tiplerine bağlı kan akımı enfeksiyonları olduğu saptandı." 

"Bebeklerin dörtte biri enfeksiyondan öldü"

Üreyen mikropların, "belli servislerde, belli zaman dilimlerinde, belli mikro organizmalarla kümelenmediğinin" belirlendiğini ifade eden Ovalı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı. Son 6 aylık yatışlar ve ölümler incelendiğinde ayda 450-500 bebeğin kabul edildiği, bunlardaki ölüm oranlarının ise yüzde 6-10 arasında görüldüğü belirlendi. Geçen senenin temmuz ayı ile verileri karşılaştırdık. 2007 Temmuz ayında ünitedeki ölüm oranı yüzde 9.1 iken bu yıl temmuz ayında ölüm oranının yüzde 10.1 olduğunu gördük. Son altı aylık ölümler karşılaştırıldığında, Ocak 2008 ayında ölümlerin yüzde 9.2 olduğunu diğer aylarda ise yüzde 6-8.5 arasında seyrettiğini, kan akımı enfeksiyonu oranlarının Ocak ayında yüzde 17, temmuz ayında yüzde 23, diğer aylarda ise yüzde 10.5 ile 15 arasında değiştiğini gördük." 

Ovalı, yapılan tüm incelemeler sonucunda, "Bebeklerde farklı cinslerde ve farklı tiplerde mikropların üremiş olduğu tespit edildi. Temmuz ayında bebeklerin yaklaşık dörtte birinin enfeksiyon nedeniyle öldüğü görüldü" dedi. 

"Yüksek riskli hasta sayısındaki artış ve buna bağlı olarak personel sayısındaki göreceli olarak azalmanın, bu duruma yol açmış olabileceğini düşünmekteyiz" diyen Ovalı, tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon riskinin olduğunu söyledi. 

Ovalı, hastanede görülen enfeksiyonların "farklı tiplerde ve farklı cinslerde" olduğu için hastane enfeksiyonunun söz konusu olmadığını düşündüklerini bildirdi. Hastane enfeksiyonu tanısı konulabilmesi için bebeklerin birbirlerinden enfeksiyon kapmış ve tüm enfeksiyonların aynı olması gerektiğini anlatan Ovalı, "Halbuki biz, farklı cinslerde farklı mikroorganizmalar tespit ettik" diye konuştu. 

"14 bebekte enfeksiyon" 

Ovalı, hastaneye son zamanlarda yeni bebek kabul edilmediği için hasta sayısında azalma olduğunu belirterek, "Şu anda ünitede 78 bebek yatmaktadır ve bunlardan 14'ünde enfeksiyon tespit edilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Hastanede son 15 günde yaklaşık 28-30 bebek yaşamını yitirdi" şeklinde konuştu. 

Bir gazetecinin, "Enfeksiyon tespit edilen ve tedavileri devam eden bebeklerdeki mikroplar, enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitiren bebeklerdekilerle benzerlik gösteriyor mu?" sorusunu Ovalı, "Hepsi değil, ancak bir kısmı benzerlik taşıyor" diye yanıtladı. 

Ovalı, "Hastanede tedavileri devam eden bebeklerin, bir başka yere tahliyesinin söz konusu olup olmadığı" yönündeki bir soru üzerine de "Bu konudaki incelemeler daha devam ediyor, ama şu anda bebeklerin tahliyesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi. 

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki hemşire sayısının çok önemli olduğunu vurgulayan Ovalı, "Dünya standartlarında 3. düzey en kritik hastaların bakıldığı yoğun bakımlarda 1 hemşireye en fazla 1-3 bebek düşmesi gerekirken, burada 4 bebek düşmektedir, izin aylarında bu sayı 6'ya çıkabilmektedir. Hemşire ve sağlık personeli yetersizliği, burada çok önemli bir faktördür" diye konuştu.