Bedellide ikinci fırsat Komisyon'dan geçti
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bedelli askerlikten yararlanmak için ikinci taksiti yatırmayanlar ve bedelli askerlik şartını taşıdığı halde hiç başvuruda bulunmayanlara yeni fırsat veren yasa teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda TSK Disiplin Kanunu Tasarısı ile birleştirilerek kabul edildi.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal başkanlığında toplanan TBMM Milli Savunma Komisyonu, TSK Disiplin Kanunu Tasarısı ile bedelli askerliğe ilişkin kanun teklifini birleştirerek görüştü. Komisyonun AK Partili milletvekilleri önerge vererek, Askerlik Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, bedelli askerlik hizmeti kapsamında başvuruda bulunanlardan bedelin ikinci taksitini herhangi bir nedenle yatıramayanlar ile şartları taşıdığı halde hiç başvuru yapamayanlardan, düzenlenmenin yürürlüğe giriği tarihten itibaren bir ay içerisinde kalan miktarı veya tamamını ödeyenler, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Böylece, bedelli askerlikten yararlanmak için başvuran ve ilk taksiti yatırıp, ikinci taksit için 6 aylık sürenin hesaplanmasından kaynaklanan uygulama hatası nedeniyle bedelli kapsamından çıkarılanlara ikinci fırsat verilmiş oldu. Daha önce bedelli askerlikten yararlanmak için başvurmayanların da düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde 30 bin lirayı yatırmaları halinde bu imkandan yararlanmaları öngörülüyor. Kanun teklifini veren AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, teklifin yeni bir bedelli askerlik düzenlemesi olmadığını, uygulamadan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesini amaçladığını söyledi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise yasadan yararlanmak için son başvuru süresinin 15 Aralık 2012 tarihi olduğuna dikkati çekerek, ilk taksiti yatırdıktan sonra süre olmasına rağmen 6 ayı doldurduğu gerekçesiyle ikinci taksiti kabul edilmeyenlerin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu belirterek, "Ya bu insanları yargıya gönderecektik ya da yasal düzenleme yapacaktık. Bedelli askerlikle ilgili sık yasa çıkarmak doğru değil. Türkiye'de 400 bin bakaya var. Yeni umut ve beklenti yaratırsak, bakaya sayısı daha da artar" derken, terörle mücadeleye ilişkin de, "Bir tek kişinin bile ölmesini istemiyoruz. Etkisiz hale getirdiklerimiz de bu ülkenin insanı, vatandaşı. Onların anne ve babasının acısını anlamak lazım. Etkisiz hale getirilen terör örgütü üyesi Sezer Arslan'ın Muş'taki ailesi, taziyeleri kabul ederken evlerine Türk Bayrağı asmıştı" dedi.
TSK Disiplin Kanunu Tasarısı ile ilgili bilgi de veren Yılmaz, oda ve göz hapsine son verildiğini, disiplin cezalarının yargıya götürülmesinin önünün açıldığını belirterek, asker kişilere verilen oda hapsi cezalarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındığını mahkemenin, bu cezanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu gerekçesiyle Türkiye'yi tazminat cezalarına mahkum ettiğini hatırlattı. Yılmaz, AİHM'e açılan 60 davadan 10'unun Türkiye aleyhine sonuçlandığını, diğer davaların da mahkeme gündeminde olduğunu söyledi.