Bakan Bozdağ’dan 'savcı' açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet gazetesi yazarları ve yöneticilerine yönelik yapılan operasyonu yapan savcı için açıklamada bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmayı yürüten Savcı Murat İnam'ın "FETÖ" ile bağlantılı Selam Tevhid davasının sanıklarından biri olduğu ortaya çıkarken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu görevlendirmenin "talihsizlik" olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dün gece TBMM'de sorular üzerine Cumhuriyet soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı İnam'ın Selam Tevhid soruşturmasının sanıklarından olduğunu söyledi.

Selam Tevhid soruşturması 2011 yılında birçok bürokrat, asker, istihbaratçı ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu kişilerin örgütlü bir şekilde İran adına casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla başlatılmıştı. Ancak daha sonraki gelişmeler ışığında bu soruşturmanın "FETÖ" mensuplarının bir kumpası olduğu belirtilerek, bu soruşturmayı açan hakim ve savcılar hakkında tutuklama kararı alınmıştı.

Şimşek, muhalefet parti temsilcilerinin İnam'ın "FETÖ" ile bağlantılı Selam Tevhid'in sanığı olduğu iddialarına ilişkin sorularını yanıtlayarak, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Savcısı İnam, Selam Tevhid soruşturması nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesinde açılan davada sanıktır. Hakkında isnat olunan eylem; usulsüz dinleme kararı vermesi değil sadece bir dosyada uzatma kararı vermesidir. FETÖ'ye karşı yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında herhangi bir açığa alma veya ihraç işlemi yapılmamıştır."

Bozdağ da bugün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, İnam'ın Cumhuriyet gazetesi soruşturması ile görevlendirilmesinin "talihsizlik" olduğunu belirterek, bu gelişmenin tartışmalara zemin hazırladığını kaydetti.

Bozdağ, savcıyı görevden alma yetkisinin sadece başsavcılıkta olduğunu belirterek, "O savcıya bu soruşturmanın verilmesi talihsizlik. Keşke böyle bir görevlendirme yapılmasaydı. Başka birisi de pekala yapabilirdi" diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ile yazarları hakkında, PKK ve FETÖ örgütleri adına suç işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatmış ve gazetenin yazarlarına ve vakfın yöneticileri hakkında gözaltı kararı alınmıştı.

ODA TV haber sitesinde dün Cumhuriyet'e "FETÖ" operasyonu yapan Savcı İnam'ın kendisinin "FETÖ" üyeliğinden yargılandığını haberi yer almış ardından bu haberi yapan Barış Pehlivan hakkında soruşturma başlatıldığı iddia edilmişti.

Bozdağ bu bilginin doğru olmadığını söyleyerek, "Bu haberi yapan gazeteci ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmamıştır" dedi.

Öte yandan Basın Konseyi, Cumhuriyet gazetesi soruşturmasını yürüten İnam'ı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etti.

Muhalefet: Cumhuriyet soruşturması çökmüştür

Şimşek'in yanıtı üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bu sözlerin çok dramatik bir tabloyu ortaya koyduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Türkiye'de anlaşılıyor ki hiç kimsenin hukuk güvenliği kalmamıştır. Hiç kimse hukuki temeller üzerinde Türkiye'deki adalete güvenecek durumda değildir. Sayın Şimşek'in verdiği bilgiden sonra Cumhuriyet gazetesine dönük soruşturma çökmüştür. Sayın Şimşek benim soruma cevap verirken Cumhuriyet gazetesine dönük soruşturmanın da çöktüğünü itiraf etmiştir."

Gök, Savcı İnam hakkındaki suçlamalar hakkında ise şöyle konuştu:

"Nasıl olabiliyor? Yani, akla ziyan bir ülke mi olduk? Savcı İnam, şikayetçisinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğu bir davanın sanığı. Bu savcı neyi uzattı? Dinlemeleri uzattı. Gizlilik kararı koydular, herkesi dinlediler. Bir dava götürdüler, kumpas dava, Ergenekon davası gibi, Balyoz davası gibi kumpas davaları götürenlere karşı yürütülen bir soruşturmaydı bu, bu savcı da bu davanın sanığı."

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Şimşek'in yanıtından sonra ortaya son derece şaibeli bir durum çıktığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Eğer bu kişi yasa dışı usulsüz dinlemelerle ilgili uzatma kararı verdiğinden dolayı sanık pozisyonundaysa siz böylesi önemli bir davanın dosyasını bu kişiye nasıl emanet etmişsiniz? Bunu nasıl açıklıyorsunuz? Yarın öbür gün diyelim ki soruşturmada bu kişi Fetullahçı yapılanmanın darbe ayağıyla ilişkili çıktı. O zaman Cumhuriyet gazetesiyle ilgili yürüttüğü süreç için ortaya çıkan mağduriyetlere ne diyeceksiniz?"

Cumhuriyet gazetesinde bugün yer alan haberde de gazete avukatlarından Fikret İlkiz İnam'ın "FETÖ/PDY" hakkında açılan davanın sanığı olduğunu söyleyerek, "Altını çizerek tekrarlıyorum; bu soruşturma çökmüştür ve adil yargılama hakkı açıkça ihlal edilmiştir" dedi.