Bekle-gör politikasına devam

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Biz 'kredi bulunduğu noktadan aşağıya gitsin' demiyoruz, 'artış hızı yavaşlasın' diyoruz" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni para politikası sonrası verilerin gelmeye devam ettiğini belirterek, bekle-gör politikasına devam edecekleri mesajını yineledi.

Durmuş Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinde (MÜSİAD) düzenlenen toplantıda yaptığı "Ekonomik Gelişmelere İlişkin 2011 Döviz ve Para Politikaları" konulu konuşmada petrol ve emtia fiyatlarındaki artışa da değindi.

Durmuş Yılmaz, son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminleri 5,9 iken hedefin 5,5 olduğunu belirterek, "Bunun arkasındaki varsayımlar, petrol fiyatını varil başına 90 dolardan 95 dolara revize ettik, gıda fiyatları ortalamasını yüzde 7'den 7,5'e revize ettik. İthalat fiyatlarını 8,5 seviyelerinden 10,9'a revize ettik. Risk priminde  değişiklik öngörmedik. Dolayısıyla bu bize 5,9 veriyor" dedi.

Enflasyonda ihtiyatlı olmamız gerekebilir

Yılmaz, çevre ülkelerde ortaya çıkan durum ve emtia fiyatlarındaki artışın Türkiye'yi ve dünyayı olumsuz etkileyeceğini kaydederek, "Burada belirleyici olan, bu olaylar sonucunda ortaya çıkan emtia fiyatlarında özellikle petrol fiyatlarındaki artışın ne kadar kalıcı olacağı. Fiyatlar tekrar eski seviyelerine değil ama bugünkü seviyelerden geriye giderse Türkiye'de enflasyonla ilgili olarak ihtiyatlı olmamızı gerektirecek bir durum söz konusu olabilir" diye konuştu.

Borçlanma oranları dikkatli takip edilmeli

Durmuş Yılmaz, finansal istikrar açısından borçlanma oranlarının dikkatli takip edilmesi gerektiğine işaret ederek, bu nedenle öz kaynak kullanımının teşvik edilmesini istediklerini söyledi.

Yılmaz, finansal istikrar hedefiyle ilgili olarak önem verdikleri ikinci konunun yurt içi ve yurt dışı borçlanma vadelerinin uzatılması ve mevduat yapısının daha uzun vadeye yayılması, üçüncü konunun kamu sektörü ve özel sektörün döviz pozisyonunun güçlendirilmesi, dördüncü konunun kur riski bilincinin ve farkındalığının artırılması ve kur riskinin daha iyi yönetilmesi olduğunu bildirdi.

Eldeki veriler yeterli değil

Yeni para politikası sonrası verilerin gelmeye devam ettiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Önümüzdeki Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda bu veriler değerlendirilecek, önümüze koyduğumuz hedefe ulaşmak için alınması gereken ilave tedbirler varsa alınacak. Bir önceki Para Politikası Kurulu Toplantısı'ndan sonra kamuoyuyla paylaştık, 'Elimizdeki veriler yeni karar alınması için yeterli değil, bekleyeceğiz ve yeni verilerin gelmesini sağlayacağız ve ona göre değerlendirme yapacağız' diye. Bugün bulunduğumuz nokta budur."

Kredi azalsın demiyoruz, hızı yavaşlasın

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, eldeki verilerin orta vadeli programda öngörülen yüzde 5.4-5.5'lik bir cari açığın yüzde 25'lik kredi büyümesi ile sağlanabileceğini gösterdiğini belirterek, "Dolayısıyla biz 'Kredi bulunduğu noktadan aşağıya gitsin, azalsın' demiyoruz, 'hızı yavaşlasın' diyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir