Beklentilerin oldukça altında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Sanayi üretimi beklentilerin oldukça altında geldi. Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi üretimi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %0.3 artış gösterirken, beklentiler %3.7 seviyesindeydi. Bir önceki ay açıklanan %5.5 artış ise %4.9 seviyesine revize edildi. Sanayi üretimi verisinin çekirdek verisi olan İmalat sanayi artışı da %0.2 gibi sınırlı bir oranda oluştu. İmalat Sanayi’de geçen ay %6.2 düzeyinde oluşmuştu. Genel olarak Dayanıklı tüketim, Ana metal sanayi gibi ana segmentlerdeki verilerin zayıf olduğu dikkat çekiyor. İhracatçı segmentlerde yine zayıf veriler görmekteyiz. Otomotiv sektörü, enerji sanayi üretimini pozitif etkileyen kalemler olmuş. 

Geçen yılın ilk 7 ayına göre düşüş ciddi
2014 yılında 7 aylık ortalama sanayi üretim artış hızı %4.4 olurken, 2015 yılında ortalama artış %2.2 seviyesinde oluştu. Anı dönem için İmalat sanayi artış hızı %4.1’den %2.6 seviyesine gerilemiş durumda. 

Bununla birlikte Mevsim ve Takvim etkisinden arındırılmış veride ise aylık değişim %1.5 düşüş yönünde. Yine bu veride de geçen ay oluşan %2.4’lük artış %2’ye aşağı yönlü revize edilmiş.  Bu veride de pek çok ana segment negatif büyüme göstermiş. Bir önceki ay oluşan sert yükselişin ardından düzeltme gelmiş olması mümkün. Bununla birlikte Temmuz ayında bayram ve Ramazan etkisi her ne kadar takvim etkisinden arındırma yapılsa bile etkileri sürüyor. Ancak yine de geçen ayki verilerin aşağı yönlü revize edilmiş olması, ana üretim kollarında zayıf performansların olması negatif. Bu şekilde devam etmesi durumunda 3Ç büyümeye fazla bir katkı sağlamayabilir. 

Piyasa için negatif veri. Verinin ardından endeks sabahki kazançlarını geri vermiş görünüyor. Verilerin bu şekilde devam etmesi durumunda 3Ç dönemde büyümeye fazla bir etki görülmeyebilir. USDTRY kurunda 3 seviyesinin üzerinde yatay seyirler devam ediyor.