Belçika'da 6 partili koalisyon müzakereleri başladı

Belçika'da yeni hükümetin birkaç gün içinde kurulması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Yaklaşık 500 gündür hükümetsiz kalarak bu alanda dünya rekortmeni olan Belçika'da 6 partili koalisyon müzakereleri başladı.

Başbakan adayı olan Valon Sosyalistlerin lideri Elio Di Rupo, 13 Haziran 2010 seçimlerinin ardından ikinci kez üstlendiği hükümeti kurma görevinde önceliği Flaman ve Valon toplumları arasındaki köklü sorunların aşılmasını sağlayacak reform paketine vermişti.

Devlet reformu için bağımsızlık yanlısı Flaman milliyetçileri dışarda tutarak Hristiyan Demokratlar, Sosyalistler, Liberaller ve Yeşiller olmak üzere ülkenin her iki kesiminde hükümete girmekte istekli 8 partiyle müzakereleri yürüten ve sonuçlandıran Di Rupo, sıra koalisyon müzakerelerine geldiğinde her iki kesimdeki Yeşil partileri dışarda tutarak kalan 6 partiye davet gönderdi.

Kararı şaşkınlıkla karşılayan Yeşiller, vergi indirimleri konusunda daha esnek bir hükümet isteyen Flaman Liberalleri Di Rupo'ya "ya biz ya onlar" diye şantaj yapmakla suçlarken yine de müzakerelerinde yer aldıkları devlet reformu paketine destek vereceklerini açıkladılar.

Bunun üzerine rahat bir nefes alan Di Rupo'nun topladığı 6 parti lideri, 2012 bütçesini hazırlayarak bakanlıkları paylaşmaya çalışacak.

İtalya, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Euro Bölgesi'nde kamu borç oranı en yüksek ülke olan Belçika'nın makroekonomik göstergeleri, Dexia'ya son kurtarma operasyonuyla daha da bozulmuştu. Kamu borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 100'üne dayanan ülke, bu yıl yüzde 3,5 düzeyinde beklenen bütçe açığını gelecek yıl yüzde 2,8'e düşürmeyi hedefliyor.

İtalyan asıllı Di Rupo, devlet reformu gibi koalisyon müzakerelerini de sonuçlandırabilirse Belçika'nın ilk eşcinsel ve 1974'ten bu yana ilk Valon Başbakanı olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir