Belediyelere bütçe uyarısı

Maliye Bakanı Şimşek, mahalli idareler bütçesinin 3 yılın ardından ilk kez açık vermesi üzerine, sorunun yaşandığı belde ve ilçe belediyelerin başkanlarını uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Mahalli idareler bütçesinde 2010 yılından itibaren başlayan bütçe fazlası trendi bozulma eğilimi göstermeye başladı. 2010 yılında 1,3 milyar lira, 2011 yılında da 2,4 milyar lira fazla veren mahalli idareler bütçesi, 2012 yılını 35 milyon lira açıkla kapadı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütçe fazlasının 2012 yılında bütçe açığına dönüşmesindeki en önemli etkenin, belde ve ilçe belediyelerindeki mal ve hizmet alımları ile yatırım harcamalarındaki artış olduğunu söyledi.

Geçen yılın sonu itibariyle ortaya çıkan 35 milyon liralık mahalli idareler bütçe açığını önemli bir sinyal olarak kabul ettiklerini ifade eden Şimşek, geçen yılın sonu itibariyle ortaya çıkan rakamlara bakıldığında merkezi bütçenin önemli açıklarla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekti. Şimşek, "2013 ve 2014 yılları bütçelerinde beklenmedik bir tabloyla karşılaşmamak için herkesin, hesabını iyi yapması gerekiyor. Özellikle belde ve ilçe belediye başkanları, ayaklarını yorganlarına göre uzatmalı" diye konuştu. 

Şimşek, buradaki bozulma sinyalinin Türkiye'nin mali disiplinde uluslararası platformda yakaladığı performansın tehlikeye sokacağını belirtti.