Belene projesi yeniden hayata geçiriliyor

Gazprom Genel Başkanı Zubkov, projenin hayata geçirilmesi için gerekli tüm evrakların hazırlandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan'da Belene Atom Santralı projesi yeniden hayata geçiriliyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarafından ortak enerji projeleri ve doğal gaz fiyatlarını görüşmek üzere Sofya'ya gönderilen Rusya Başbakan Yardımcısı ve Gazprom Genel Başkanı Viktor Zubkov, projenin hayata geçirilmesi için gerekli tüm evrakların hazırlandığını bildirdi.

Zubkov, Başbakan Boyko Borisov ve Enerji Bakanı Trayço Traykov ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında, "Dünyada atom enerjisi alanında benzeri olmayan en iyi geliştirilmiş projeyi hazırladık. Projede maksimum güvenlik sağladık" dedi.

Bulgar makamlarıyla birlikte projenin yol haritasını hazırladıklarını ifade eden Zubkov, "Bulgar tarafı projeyle ilgili sekiz bine yakın soru sordu, hepsini yanıtladık" dedi.

Başbakan Borisov da görüşmeleri "yapıcı" olarak nitelendirerek, "Geriye kalan, Belene için gerçek yatırımcı bulmak olacak. Rus tarafı şu anda şantiyede çamur dolu bir gölün bulunduğunu biliyor" diye konuştu.

Borisov, Rus tarafına Belene santralının inşaat bedelinin yüzde 40 oranında düşürülmesini şart koştuğunu ifade ederek, "Santral yapıldığında yedi yıl sonra fiyatı 7,8 milyar euroyu geçmemeli" dedi.

Görüşmelerin ana konusu, Bulgaristan'ın Rusya'dan ithal ettiği doğal gazın fiyatı oldu. Başbakan Borisov, Rusya Başbakanı Putin'den gaz fiyatları konusunda karar beklediğini belirterek, "Gazprom Bulgaristan'a ucuz doğal gaz yolluyor. Bu doğal gaz aracıların elinden geçerken pahalanıyor. Yoksa ödediğimiz fiyatların bu kadar yüksek olmasında hiç anlam görmüyorum" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Zubkov da Gazprom'un Bulgaristan'a verdiği doğal gaz fiyatının 1000 metre küpte 339 dolar olduğunu, düzenli tüketim ortamında bu fiyatın bin metre küpte 442 ile 501 dolar arasında değiştiğini kaydetti. Düzensiz tüketimde fiyatın 570 dolara kadar yükseldiğini belirten Zubkov, "Bulgaristan'da sıradan vatandaşlar ise 1000 metre küpünü 576 dolardan ödüyor" diye konuştu.

Güney Akım Doğal Gaz Projesi

Görüşmelerde ele alının Rusya'dan Balkanlar'a ve Avrupa'ya gaz aktaracak Güney Akım Doğal Gaz Projesi konusunda mevcut boruların da kullanılacağı bildirildi.

Verilen bilgiye göre proje kapsamında Bulgaristan üzerinden yapılacak gaz aktarımı 63 milyar metre küpe ulaşacak. Projeye Bulgaristan, kendi topraklarından geçen borulardan yüzde 50 ortaklık payına sahip olacak.

Başbakan Borisov, Türkiye ve Yunanistan'a hazır olan borulardan aktarım yapılacağını, yeni kurulacak borulardan Sırbistan, Avusturya ve İtalya'ya aktırım yapılacağını söyledi. Ağın genişlemesi sonucu Batı Avrupa'ya doğal gaz transferinin iki-üç kat artması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir