Beni çapraz ateşte bırakma

Bakan Çağlayan, kur-faiz politikalarını eleştirdi, yine MB'ye yüklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugüne kadar, 8 yıldır hatalı yönetiminden dolayı kurun baskı altında kaldığını belirterek, "8 yıl önce 1 dolar karşılığı bugün yine 8 yıl önceki 1 dolar karşılığıdır. İhracatçımız haklı olarak Merkez Bankasına, Para Politikası Kuruluna diyor ki, 'Türk lirasını daha fazla değerlendirme. Beni çapraz ateş altında bırakma'..." dedi.

Çağlayan, Galata Denizcilik'in Tuzla Gisan Tersanesi'nde inşa edilen "Ruby-T" isimli geminin indirme töreninde yaptığı konuşmada, kur meselesi denince bam teline basıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Zurnanın zırt dediği yer orası. Kur meselesinde ihracatımız ve ihracatçımız çapraz ateş altındadır. Okuyorum gazetelerde, dinliyorum televizyonlarda, herkes ahkam kesiyor. Hayatında 1 dolarlık ihracat yapmamış, 1 dolarlık ithalat yapmamış insanlar esiyor, gürlüyor, anlatıyor. Hayretler içerisinde izliyorum. Kurun ne olduğunu kitaptan öğrenmiş insanlar farklı farklı senaryolar çiziyorlar. Hatta bazıları biraz daha ileri gidip 'kendisi zaten hükümetin üyesi, kur rejimini değiştirmesi siyasi iradenin görevidir, niye kendisi yapmıyor?' diyor. Mübarek kardeşim beni iyi dinleyeceksin. Ben bugüne kadar kur rejimiyle ilgili tek kelime ettim mi? Bugün dalgalı kur sistemi belirlenmiştir. Burada zaten herhangi bir şey olması söz konusu değil, benim bahsettiğim şudur; 'Merkez Bankası para politikası kurulunun bugüne kadar 8 yıldır hatalı yönetiminden dolayı kur baskı altında kalmış, 8 yıl önce 1 dolar karşılığı bugün yine 8 yıl önceki 1 dolar karşılığıdır. Girdi maliyetlerindeki azalmaya rağmen kümülatif olarak baktığınız zaman enflasyon yüzde 50-55'ler civarında toplam olarak yaşanmış, Türk Lirası dolar karşısında yüzde 60'dan fazla değer kazanmış, 2010 yılı başından itibaren de Türk Lirası Euro karşısında değer kazanmaya başlamıştır.

Bundan 5 ay önce Euro bazında ihracat bağlantısı yapmış bir kardeşim 1 milyon Euroya karşılık, 2,2 milyon lira Türk parası hesaplarken bugün 1 milyon Euroya karşılık ancak 1,95 milyon lira elde edecektir. Gitti ihracatçının karı zaten. Böyle bir ortamda, sadece kurun baskı altında kalmasıyla ihracatın vermiş olduğu tahribatın dışında Türkiye bir ithalat cennetine dönmüştür. Bu konuda mutlaka Para Politikası Kurulunun Merkez Bankası'nın alması gereken tedbirleri... Merkez Bankası'nın da bağımsız bir kuruluş olduğunu bildiğim için söylüyorum. 'İyi yapılan şeylerde Merkez Bankası'na teşekkür edilir ama kötü olursa ondan da dayağı hükümet yer'... Yok öyle bir şey, bunu da kabul etmek mümkün değil."

"TL'yi daha fazla değerlendirme. Beni çapraz ateş altında bırakma"

Yılbaşında 1 Euro'nun 1,43 dolar olduğunu dile getiren Çağlayan, "Haziran başı itibariyle 1 Euro 1,19 dolara düştü. Haziran ayı ihracatımız 9 milyar 175 milyon dolar diye açıklanmıştı. Ocak paritesiyle aynı paritede bugün yapacak olsaydık, 769 milyon dolar daha ihracatımız fazla gözükecekti" dedi.

Zafer Çağlayan, ihracatçılar için alınması gereken birçok tedbir olduğunu belirterek, bunlarla ilgili, 4 gün önce Strateji Değerlendirme Kurumu'nu topladıklarını, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile de önümüzdeki hafta bir araya gelerek bu konularda alınması gereken tedbiri almaları gerektiğini söyledi.

Şu anda ihracatın 60 milyar dolarlara dayandığının altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin bu yıl 110 milyar dolar civarında ihracatı yakalayacağını belirtti.

Çağlayan, Amerika'nın Çin üzerindeki yuan baskısına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türk Lirasının değerlenmesi ihracatçımızı sıkıntıya sokuyor, ithalatımızı artırıyor. Dış ticaret dengemizi bozuyor. Amerika Çin'e 'Yuanı değerlendir' diyor. Bu noktada Çin buna direnirken bizim ihracatçımız haklı olarak kendi Merkez Bankasına, Para Politikası Kurulu'na diyor ki, 'Türk lirasını daha fazla değerlendirme. Beni çapraz ateş altında bırakma. Zaten Avrupa pazarları çökmüş, talep daralmış'..."

Bu konularda ilginizi çekebilir